Members
Stats
  • Total Posts: 747
  • Total Topics: 746
  • Online Today: 3
  • Online Ever: 221
  • (December 01, 2019, 04:54:10 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 4
Total: 4

Pages: 1 [2] 3 4 ... 20
Компанията получи одобрение на проспекта си от страна на КФНКомисията за финансов надздор (КФН) е одобрила проспекта за листване на IT компанията "Телелинк бизнес сървисис" на Българската фондова борса (БФБ). Това става ясно от сайта на регулатора. Компанията заяви желанието си да листне "до 30% от съществуващите акции" на българската борса през юли, като тогава планът беше тя да дебютира през ноември.

Сега пред "Капитал" изпълнителният директор на "Телелинк бизнес сървисис" Иван Житиянов коментира, че новият план е фирмата да се появи на БФБ "в началото на следващата година". "Телелинк бизнес сървисис" е едно от четирите звена на "Телелинк". Компанията предлага решения по отношение на IT инфраструктура, информационна защита, дигитална трансформация, големи данни и други.

Без промяна в собствеността

През юли мажоритарният собственик на "Телелинк бизнес сървисис" Любомир Минчев коментира пред "Капитал", че на борсата ще се появят до 30% от вече съществуващите акции, без да се издават нови. Техническото листване е на всички 12.5 млн. акции, но само 30% от тях ще се търгуват. Те са с номинална стойност от 1 лв. Въпреки че голяма част от дела ще бъде именно на Минчев, който притежава 88% от общия брой акции, промяна в собствеността няма да има.

Според Минчев причините за листването на компанията на борсата са три – споделяне на печалбата сред служителите, които да могат да станат акционери, отваряне на възможността в компанията да влязат институционални инвеститори и допълнителна увереност.

"Телелинк бизнес сървисис" е една от най-големите компании в IT сектора. За 2018 г. дружеството има приходи 53.7 млн. лв. и печалба малко над 2 млн. лв. с общо заети 144 към края на миналата година. Компанията оперира в България, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина, Македония и Албания, като основният пазар на фирмата е домашният.

Code: [Select]
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/12/02/4000066_telelink_biznes_survisis_shte_debjutira_na_bfb_prez/
0 comments
Дори без еднократните ефекти тя расте мощно до около 4 млн. лв. преди данъци„Алтерко“ АД отчита 11,65 пъти ръст на консолидираната печалба до 6,3 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

В отчета влизат поне няколко еднократни ефекта. Първият е вече обявената продажба на телекомуникационния бизнес в Европа, откъдето има печалба от 8,97 млн. лв. Има обаче обезценки за 5,52 млн. лв., от които 3,9 млн. лв. са на телекомуникационния бизнес в Азия. Има и еднократен ефект от минус 293 хил. лв., представляващ оценка на мениджмънта, че цената на сделката по продажбата на телекомуникационния бизнес в Европа ще намалее с тази сума.

Дори без еднократните ефекти печалбата преди данъци расте до около 4 млн. лв., спрямо 939 хил. лв. за деветмесечието на 2018 г.

Изключително впечатляващо е повишението в продажбите на стоки от 200% или 3 пъти до 13,8 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. Тук влизат устройства от интернет на нещата (IoT) като MyKi и Shelly. Именно върху тях планира да се съсредоточи компанията. Затова и предоставените аванси се увеличават до 2,5 млн. лв. към 30 септември 2019 г., спрямо 1,16 млн. лв. към 31 декември 2018 г. Това индикира предплатени стоки и услуги, свързани с разрастващия се бизнес. Затова и се увеличават задълженията към доставчици до 3,35 млн. лв. към 30 септември 2019 г., спрямо 2,11 млн. лв. в началото на годината.

При все това компанията е свръхликвидна и има парични средства за 12,8 млн. лв. към 30 септември 2019 г. на консолидирана база, спрямо едва 543 хил. лв. в началото на годината.

Част от тях или 2,7 млн. лв. са разпределени като дивидент от 0,18 лв. на акция на 20 ноември 2019 г., но ще останат 10 млн. лв.

Вижда се, че новият бизнес (IoT) нараства бързо и към него е насочен част от ресурса от продажбата на телекомуникационния бизнес. Прекалено бързите растежи обикновено са трудно за управление, но надеждите са „Алтерко“ АД да се справи.

От телекомуникационния бизнес остава този в Азия и затова приходите от услуги намаляват с 66% на годишна база до 8,54 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. Този бизнес беше с ниска добавена стойност.

Акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с 63% в последните 12 месеца до 3,1 лв. за акция и 46,5 млн. лв. пазарна капитализация. Освен това е разпределен брутен дивидент от 0,18 лв. на ценна книга, което прави доходността още по-висока.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alterko-s-12-pyti-ryst-na-konsolidiranata-pechalba-do-63-mln-lv-294186/
0 comments
12 организации застанаха зад инициативата, сред които КРИБ, БСК и "София Тех Парк"
12 организации днес се обединиха и подписаха учредителния акт на „Експортен хъб България“, който ще подпомага българските компании да стъпят на международния пазар и да изнасят продукцията си. Основателите са амбицирани в кратки срокове да постигнат конкретни резултати.

„Едно от направленията на „Експортен хъб България“ ще бъде обучение на български компании. Пилотно стартираме с 15 компании от 3 сектора, като в началото на следващата година предстои да изберем секторите и фирмите. Ще бъдат подбрани фирми, които вече са постигнали ниво на растеж, което им позволява да излязат на международните пазари, и които имат екипи, способни след оказаната помощ да продължат дейност в чужбина. Обучителната програма ще бъде 4-месечна, като целта ни е до края на тази програма за всяка една компания да се намери един нов чужд пазар“, обясни Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) – организацията, която е инициатор на новия проект.

Тъй като новият „Експортен хъб България“ ще цели да помага основно на българските производители, а повечето от тях са базирани извън София, ще бъдат осигурени и много онлайн обучения и дистанционни консултации с експерти. „Ще правим обучителни мероприятия както с български предприемачи, така и с чуждестранни търговски аташета“, добави Таков.

Засега всички 12 учредители се обединяват зад „Експортен хъб България“ с идеална цел, без да е осигурено някакво финансиране за проекта. За да е възможно най-устойчиво начинанието в дългосрочен план, се водят преговори за осигуряване на подкрепа за развитието му по европейската Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

Собственикът и управител на „Българска консултантска организация“ Стоян Ставрев, който е и съпредседател на комитетите за европейски програми, проекти и образование в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), говори от името на двете организации, които са сред учредителите на „Експортен хъб България“. Ставрев приветства обединението на 12-те организации зад новото начинание и подчерта, че „Българска консултантска организация“ ще бъде надежден партньор в новия проект, тъй като от над 20 години компанията е "своеобразен мост между бизнеса и институциите".

„Освен това, не бива да забравяме, че когато най-голямата работодателска организация застане зад даден проект, то той най-вероятно ще бъде успешен“, добави Ставрев.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев изрази увереност, че „Експортен хъб България“ ще бъде форум и среда за развитие, в които ще бъдат създадени новите „български тигри износители“, за да може България да заеме централно място на световния пазар. Радев подчерта, че е изключително важно да има такива проекти, които обединяват толкова много организации, защото всеки поотделно може да осъществи 1-2 успешни проекта, докато заедно резултатът би бил много по-голям.

„Двама души, които носят по една ябълка и си ги разменят, всеки от тях си тръгва с по една ябълка. Двама души, като носят по една идея и си ги разменят, всеки си тръгва с две идеи“, напомни председателят на БСК.

Компаниите и организациите, които днес основаха „Експортен хъб България“, са:
* Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – инициатор
* Конфедерация на работодателите и индустриалците в България
* Клийнтех България
* Българска консултантска организация
* Българска агенция за експортно застраховане
* София Тех Парк – домакин
* Българската стартъп асоциация (BESCO)
* СофтУни
* М3 Комюникейшън Груп
* Асоциацията на бизнес клъстерите
* Висше училище по застраховане и финанси
* Българска стопанска камара.

https://www.economic.bg/bg/news/12/organizatsii-uchrediha-eksporten-hab-za-novi-ikonomicheski-tigri.html
0 comments
seeSUSTAINtec е нова бизнес платформа в България и Югоизточна Европа за популяризиране на иновации и знания в сферата на устойчивите решения. Изложението и паралелният форум ще се проведат от 7 до 9 април 2020 г., в гр. София, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.Обединявайки три изяви с над 14-годишна история: ЕЕ и ВЕИ (енергийна ефективност и възобновяема енергия), Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране), Smart Cities (умни градове), Виа Експо разширява обхвата на събитието с нов акцент – Чистота и качество на въздуха. Платформата ще предложи нови маркетингови възможности за развитие на бизнеса за устойчиви решения, срещайки водещи производители с клиенти и дистрибутори.

Очакванията са, че пазарът на еко технологии все повече ще се развива в Югоизточна Европа, като всяка индустрия ще се стреми към повече ресурсна ефективност и конкурентност. Следващият програмен период 2021-2027 г. създава благоприятни възможности за финансиране на по-мащабно интегриране на политики и екологични иновации в Югоизточна Европа, като негови основни приоритети ще бъдат: устойчива инфраструктура, околна среда и климат, дигитализация.

Станете част от seeSUSSTAINtec и се възползвате от отстъпки и промоционални услуги, като се регистирате до 1 декември 2019 г. ТУК!

https://борса.bg/in-brief/отстъпка-участие-изложение-seesustaintec
0 comments
Китайското дружество Zijin Mining планира обновяване и разширяване на сръбския комплекс за добив на мед Serbia Zijin Bor Copper в гр. Бор, Източна Сърбия, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Инвестицията възлиза на 200 млн. евро.Към момента компанията подготвя проект за увеличаване на годишния капацитет на комплекса от 80 000 t до 200 000 t меден концентрат в рамките на четиригодишен период.В допълнение, Zijin Mining ще инвестира и в закупуването на специални конверторни машини, които да увеличат чистотата на медния продукт от сегашните 62% до 99.8%.

Китайското дружество планира също изграждането на ново съоръжение за производство на сярна киселина, чрез което да увеличи капацитета си до 1 млн. тона сярна киселина годишно.

https://борса.bg/in-brief/китайска-компания-инвестира-200-млн-евро-медодобив-сърбия
0 comments


Българската компания Телетек Електроникс, специализирана в проектирането, разработването и производството на сигнално-охранителни и пожароизвестителни системи, обяви ново партньорство – с италианската Comelit group. „С гордост Ви съобщаваме за сключеното споразумение между двете компании. След дългогодишното ни съвместно партньорство, Comelit group реши да инвестира и да закупи дялове от фирма Телетек Електроникс с цел синергия, както и разширяване на гамите продукти и пазарнота покритие и на двете фирми“, съобщиха за Инженер.bg от българското дружество.Comelit group е световен лидер в проектирането и производството на видеодомофонни системи, видеонаблюдение и системи за контрол на достъпа. Фирмата оперира и има офиси в цял свят. Придобиването на стратегически капиталов дял в Телетек Електроникс от страна на италианската група е насочено към максимално полезно взаимодействие между двете компании, което ще доведе до конкретни и ползотворни предимства за клиентите и на двете фирми.„Дяловото участие на Comelit group ни позволява да влезем в класацията на лидерите на международния пазар на професионални пожароизвестителни и сигнално-охранителни системи. Всъщност, в допълнение към нашето собствено ноу-хау, сега вече можем да разчитаме и на уменията на Телетек Електроникс, които работят в този специфичен пазар в продължение на почти 30 години”, посочи г-н Едоардо Барзаси (Edoardo Barzasi), изпълнителен директор на Comelit group.

От Телетек Електроникс коментираха,  че новото партньорство е в пълно съответствие с корпоративната мисия за развитие на марката и разширяване на пазарите. „Това споразумение дава възможност на Телетек Електроникс да увеличи инвестициите си на няколко фронта: вътрешна организация, укрепване на търговската мрежа, както и от гледна точка на развойната ни дейност и ускоряване разработването на нови продукти, които ще се предлагат на пазара под марката Телетек Електроникс”, заяви г-н Валентин Стоицев, основател и председател на Борда на директорите на българската фирма.Вече е планирана значителна инвестиция за изграждането на нова фабрика на Телетек Електроникс, с цел увеличаване на производствения капацитет и по-добро обслужване на пазарите както в България, така и в още над 75 държави по целия свят, в които компанията оперира. Стъпката е продължение на плана за значителен растеж на Телетек Електроникс, подкрепен и чрез ресурсите на Comelit group.

Същевременно двете компании няма да променят индивидуалността си и ще запазят съответните си марки и търговски структури.

Повече информация за Телетек Електроникс АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

https://www.инженер.bg/kip/news/телетек-електроникс-производствен-капацитет-пазарно-присъствие-ключов-партньор
0 comments


Водещият производител в сферата на електрониката Интегрейтид Микро-Електроникс (IMI) България и тази година запозна посетителите на изложението „Дни на кариерата“ с възможностите за професионална реализация в компанията. Екипът ни се срещна с представители на дружеството, за да разберем какви са свободните работни и стажантски позиции, новите инициативи във фирмата, както и с какво тя привлича студентите. „Постоянно се опитваме да интегрираме различни иновации като визия и присъствие в социалните мрежи, за да бъдeм по-достъпни за младите хора“, споделиха пред Инженер.bg от IMI България.„Търсим колеги в различни направления, например Качество и Проекти. Предвид естеството на работа на компанията, свободните позиции към момента са основно за инженерни специалисти за работа в производството“, обясниха представителите на IMI България. Те разказаха и за стажантските програми, които се провеждат през летните месеци. Практическите занимания са съобразени с учебната програма на студентите, като целта е да се привлекат млади специалисти, които да останат на работа за постоянно. „Бихме искали да се похвалим и с тримата ни колеги, които след преминат стаж тази година, избраха да останат на работа при нас“, съобщиха още от производствената фирма.На въпроса с какво организацията привлича младите инженерни таланти, от IMI България подчертаха, че дружеството се стреми бъде лоялен работодател. А грижите за служителите включват създаването на приветлива и уютна работна среда, въвеждането на социални инициативи и мн.дрЗа да бъде конкурентоспособна компанията сред другите организации от бранша, екипът на IMI България отделя внимание за проучване какви са търсенията и изискванията на младите към работодателите. „Нашите наблюдения са, че освен размера на възнаграждението и допълнителните придобивки, изискванията на младите хора обхващат гъвкаво работно време и възможността за работа от вкъщи. В тази връзка например, вече ще предоставяме възможност на служителите от инженерните и административните звена на компанията да избират кога да стартира работният им ден, спазвайки, разбира се, условието за 8-часова продължителност“, заключиха от IMI България.

Повече информация за Интегрейтид Микро-Електроникс България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

https://www.инженер.bg/kip/discussions/imi-българия-работодател-среда-хора
0 comments


Определено не звучи добре, когато един от технологичните гиганти опише някой продукт като „глупав“. Но така изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск определи системата за лазерно сканиране, известна като LIDAR, която иначе бива рекламирана като най-добрият начин автономните автомобили да „усетят“ заобикалящата среда, пише BBC.

Мъск нарече LIDAR технологията „скъпа“ и „ненужна“. През април той сподели още, че според него камерите, комбинирани с изкуствен интелект, ще са достатъчни, за да позволят на автомобилите да се скитат по улиците без човек зад волана.

LIDAR е абревиатура от английското „Light Identification Detection And Ranging“ (). С други думи, това това е метод за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти посредством светлинни сензори.

Технологията излъчва лазерни лъчи, които се сблъскват с обектите наоколо – получената обратно информация помага за това да се нарисуват т.нар. облаци от точки и да се направи 3D картография на средата. Компютрите от своя страна анализират данните и измерват разстоянието до тях.

Обратно на мнението на Мъск, мнозина други твърдят, че технологията, струваща около 10 000 долара, е от съществено значение. „За да може един автомобил да се доближи до пълната автономност, той ще се нуждае от LIDAR”, казва консултантът по мобилност Спарда Танеджа от Ptolemus Consulting Group.

Но защо експертите са така разделени в мнението си и как инвеститорите да преценят тази потенциална златна мина?

Технологията LIDAR не е нова –  още мисията „Аполо 15“ я използва през 1971 г. за картографиране на Луната. Пробивът ѝ обаче дойде в средата на 2000-те години, когато Darpa, изследователският отдел на американските военни служби, стартира годишното си „Гранд предизвикателство“ (състезание за автономни превозни средства).

Дейвид Хол е един от първите участници през 2004 г., който осъзнава потенциала на LIDAR и чрез своята компанията Velodyne изгражда такива технологии за другите тимове. До 2007 г. пет от шестте отбора в надпреварата използват системата на неговата фирма. Въртящите се лазери биват монтирани на покривите на автомобилите, осигурявайки 360-градусова гледка.

Безпилотните превозни средства имат и други начини да „усещат“ средата около себе си, но всички те имат слабости.

Камери: Това е изборът на Мъск. Той е евтин и може да идентифицира пътни знаци и маркировка, но се сблъсква с други проблеми. Камерите трудно се справят в мъгла и не са добри в меренето на разстояние.

Ултразвукови сензори: Първоначално разработени по време на Първата световна война за подводни битки, те използват звукови вълни с висока честота, недоловима за хората. Техният обхват обаче е ограничен и затова се използват главно за паркиране.

Радар: Той е добър за измерване на разстоянието и скоростта на движещи се обекти, но не е и в детайлите – трудно прави разлика между човек и малко дърво, например.

„Недостатъкът на оригиналния LIDAR на Velodyne бе, че той е обемист, a въртящите се части са крехки и струват над 100 000 долара“, обяснява Руди Бъргър, управляващ директор на Woodside Capital Partners, инвестиционна банка, специализирана в технологиите.

Оттогава предизвикателството е да се направят LIDAR единици, които да са по-малки, по-здрави и по-евтини.

Днес Бъргър посочва около 100 фирми, занимаващи се с тази технология, сред които производители на автомобили като GM и Ford, въртящия се GoogleX Waymo и многобройни други стартиращи компании. Има и китайски играчи, като технологичният гигант Alibaba, който разработи LIDAR-базиран бот за доставки.

Големият въпрос сега е коя система ще бъде въведена в масово произвежданите автомобили, изтъква Бъргър. Производителите трябва да решат дали искат технология с по-скъпи лазерни влакна, които черпят повече енергия и имат обхват дори при мокро време. Трябва да преценят и дали да посегнат към система с движещи се компоненти или статична.

Според Тандже производителите все повече предпочитат по-евтините и компактни LIDAR системи, даващи по-изчистен естетически вид. Тя посочва, че цената на по-солидните еквиваленти варира от 4000 до 25 000 долара, но се очаква тя да се понижи с около 40% до 2022 г.

Тези не-въртящи се устройства обаче имат тясно зрително поле и автомобилите ще се нуждаят от по няколко такива. Предвид неизвестностите и все още високите цени, производителите продължават да извършват тестове. На пазара все още изскачат и фирми, предлагащи свои варианти. Стартиралата в Мюнхен през 2017 г. компания Blickfeld е една от тях.

„Влязохме на пазара късно, но предимството беше, че можем да го оценим“, обяснява съоснователят Флориан Петит. Той споделя, че екипът му е е подходил обратно на революционния прийом в Силициевата долина и за сметка на това се е...

Read More

0 comments


Някои от актуалните тенденции при разходомерите в последните години представляват просто разширения, актуализация и прецизиране на съществуваща вече технология, но две от тях се определят като ключови и се очаква да предизвикат революция в областта. Това са напредъкът в диагностиката на разходомери и внедряването на аналогична на смартфон технология за подобряване на достъпа, комуникациите и в недалечно бъдеще предоставяне на възможност за поставянето на дисплеи на уредите. Сред другите важни тенденции са още смаляването и специализирането на разходомерите.

Малки разходомери с големи възможности
През последните години някои видове разходомери стават все по-малки. На пазара вече се предлагат редица компактни, малки разходомери на относително ниска цена. Водеща позиция по отношение на тази тенденция към минитюаризация заемат електромагнитните разходомери, главно защото при тях измервателният елемент трябва да е малко по-голям от тръбата, пренасяща проводимата течност.

На пазара вече могат да се намерят миниатюрни електромагнитни разходомери за тръби с размери от 1,3 см. Малките габарити на тези устройства ги правят изключително подходящи за модулни процесни установки, където пространството често е ограничено, или за местоположения със затруднен достъп.

Въпреки че са миниатюрни, тези разходомери предлагат богата гама от възможности. Някои устройства включват IO-Link свързаност за цифрови комуникации, предоставяща възможност за интегриране в системи за автоматизация. Bluetooth интерфейсът дава директен достъп до данни от процесите и диагностиката и позволява на потребителя да конфигурира измервателните уреди, без да е необходимо да се прекъсват дейностите. Някои от тези инструменти могат да бъдат управлявани и настроени чрез специализирани приложения за Android и iOS устройства. Очаква се в бъдеще тенденцията към миниатюризация да се запази и да продължи да се разширява, обхващайки и други видове разходомери.

Както повечето разходомери, електромагнитните устройства предлагат измерване на обемен дебит. За много приложения обаче е необходимо измерването на масов дебит – област, в която водеща позиция заемат кориолисовите разходомери.

Измерване на масов дебит
Според проучване на компанията за пазарни анализи и консултации Grand View Research, електромагнитните разходомери държат най-голям дял от пазара. Очаква се обаче до 2025 г. при ултразвуковите и кориолисовите разходомери да бъде отчетен най-бърз темп на растеж поради напредъка в технологиите, който осигурява високата надеждност и точност на този тип уреди. Според прогнозата на пазарния анализатор употребата на кориолисови разходомери ще нарасне. Очаква се широкото приложение на кориолисови разходомери в нефтената и газовата индустрия и в химическата промишленост да окаже положително въздействие върху пазара. Една от основните причини за този ръст е възможността тези разходомери да измерват масов дебит. В миналото тази функционалност бе свързана с много висока цена на уреда, но през последните години се наблюдава намаляване на разликата в цените на масовите и обемните разходомери.

Ултразвуковите разходомери са безконтактни и могат да бъдат използвани при много големи диаметри на тръбопровода. Доскоро кориолисовите разходомери се използваха предимно за линии с по-малки диаметри, но напоследък се наблюдава тенденция за увеличаване на размера им. Няколко компании предлагат кориолисови разходомери за тръбопроводи с размер над 25 см, подходящи за приложения като зареждане и разтоварване на кораби.

В допълнение, потребителите откриват, че кориолисовите разходомери, освен базовото измерване, предлагат много други усъвършенствани функции. Например повечето кориолисови уреди измерват не само масов дебит, но и плътност, температура, като някои дори мерят вискозитет. Тези качествени параметри предоставят напълно нови възможности за потребителите, които все повече гледат на кориолисовите разходомери като на процесни анализатори. В нефтената и газовата индустрия кориолисовите разходомери предлагат разнообразие от стойности като корекция на обема и плътността спрямо референтна температура или налягане, както и измерване на нетното съдържание на нефт и вода в преминаващия по тръбопровода поток. При производството на храни и напитки същите измервания на плътността и температурата могат да се използват за определяне на захарно съдържание на воден разтвор, алкохолно съдържание или процентна концентрация на двукомпонентни смеси.

В обобщение може да се каже, че макар спадането на разликата в цените на кориолисовите и обемните разходомери да е фактор, за много потребители допълнителните функции и точността са основните предпоставки да изберат кориолисов разходомер.

Специализирани разходомери
Доскоро инженерите, отговарящи за измервателнат...

Read More

0 comments


Дейностите включват научно индустриално изследване за проектиране на електронен цифров тахограф от второ поколение с подобрена защита и функционалност, интегриран в състава на интелигентна транспортна система (ИТС) за логистично осигуряване на транспортната дейност.

Проектът се реализира с помощта на Европейски фонд за регионално развитие с европейско и национално съфинансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по процедура за подбор на проекти BG16RFOP002-1.005 „Разработване на продуктови и производствени иновации”.

В целите на проекта са заложени: създаване на иновативен продукт – интелигентен цифров тахограф и изграждането на решения за следващо поколение интелигентни транспортни системи (ИТС):

* Свързване на интелигентния цифров тахограф към GNSS, вграждане в тахографа на устройство за връзка с цел ранно откриване от разстояние и интерфейс с интелигентни транспортни системи (ИТС). Това е икономически ефективен начин за автоматично регистриране на местоположението на превозното средство на определени пунктове в рамките на дневното работно време с цел подпомагане на служителите на контролните органи при проверки.
* Ефективен обмен на данни чрез безжични технологии между превозните средства и транспортната инфраструктура.
* Интелигентният цифров тахограф извършва разпознаване на водача и контрол на физиологичното му състояние с цел повишаване на безопасността на транспорта.
* Интелигентният цифров тахограф дава по-пълна информация за състоянието на превозното средство и водача при движение и аварийни ситуации (удар, критични ъгли на наклон на превозното средство) благодарение на наличието на 3D акселерометър. Тази информация се предава към диспечерски пункт.
* Осигурената гласова връзка с диспечерския пункт е от особено значение за бързината на реакция и взимането на адекватни решения относно управлението на транспортния процес, както и за решаване на възникнали критични и аварийни ситуации.
* Разработено е иновативно решение за настройване и калибриране на цифровия тахограф без използване на скъпоструващо специализирано оборудване.
 
Прилагането на информационните и комуникационните технологии в сектора на автомобилния транспорт ще има значителен принос за подобряване на екологичните показатели и енергийната ефективност, за безопасността и сигурността на автомобилния транспорт, включително превоза на опасни товари, обществената сигурност и мобилността на пътници и товари, като в същото време ще гарантира функционирането на вътрешния пазар, както и по-високо равнище на конкурентоспособност и заетост.

https://www.engineering-review.bg/bg/s-d-dizain-ood-osashestvyava-proekt-v-partnaorstvo-s-tehnicheski-universitet-sofiya/2/4214/
0 comments
Pages: 1 [2] 3 4 ... 20