Recent Topics

Members
Stats
  • Total Posts: 758
  • Total Topics: 757
  • Online Today: 44
  • Online Ever: 221
  • (December 01, 2019, 04:54:10 AM)
Users Online
Users: 1
Guests: 3
Total: 4

Pages: 1 [2] 3 4 ... 20
Министрите приеха програмата „Цифрова България 2025”Правителството прие проекта на Националнате програма „Цифрова България 2025“, както и Пътната карта за нейното реализиране по време на днешния министерски съвет. Документът цели да стимулира цифровия растеж в периода до 2025 г., като подпомогне дигиталните процеси и услуги в страната и разгръщането на информационно общество и иноватина икономика. 

Особен приоритет се поставя върху сигурната киберекосистема – на фона на оглушителното ехо от извършения през лятото пробив в системата на Националната агенция по приходите, както и в контекста на глобалните тенденции към засилване на хакерските атаки.

Основните приоритетни области са шест:

1. Създаване на условия за развитие на цифровите мрежи и услуги и подобряването на достъпа до тях – тук особено внимание се отделя на високоскоростните 5G мрежи, които се очаква да стимулират Четвъртата индустриална революция.

2. Развитие на динамична и иновативна цифрова икономика – във фокуса попадат технологии като базираните на облачни изчисления, блокчейн и големите бази данни, като се очаква, че те ще ускорят научното развитие, а оттам иновациите и конкурентоспособността на икономиката.

3. Повишаване на цифровите компетентности и умения – такива ще са нужни за почти всяка професия на бъдещето. 

4. Ефективни и висококачествени е-услуги – разгръщането електронно правителство е плюс за растежа на самата икономика.

5. Сигурна киберсистема –  доколкото киберинцидентите растат експоненциално и заплашват както сигурността на потребителите и техните активи, така и основните демократични и общочовешки ценности.

6. Интернет управление – тук вниманието се фокусира върху неща от домейните до безопасността на децата в мрежата.

Програмата „Цифрова България 2025“ идва в контекста на новите европейски стратегии за постигане на интелигентен и устойчив цифров растеж, който освен всичко да е и ориентиран и към цялото общество.

Целта е да се утвърди пакет от мерки, които да гарантират силна, конкурентоспособна икономика, базирана на данни. Идеята е да се оползотвори потенциалът на иновативните технологии, в това число облачните изчисления, Big Data, изкуствен интелект, блокчейн.

https://www.economic.bg/bg/news/12/kabinetat-prie-programata-tsifrova-balgariya-2025.html
0 comments


Quectel Wireless Solutions проведе успешно серия от полеви изпитания на свои 5G NR модули, интегрирани в оборудване на клиенти в Китай, Северна Америка и Австралия. Използваните решения, предлагащи надеждна 5G свързаност, са базирани на модема Qualcomm SDX55.
 
Компанията осъществи обаждане в реално време през 5G NR мрежа с честота под 6 GHz в края на октомври, а от началото на ноември започна да поддържа клиентите при техните полеви тестове в 5G мрежи. За по-малко от месец Quectel реализира партньорства с глобални клиенти и завърши успешно множество тестове на различни видове 5G телекомуникационно оборудване.
 
В сътрудничество с Qualcomm, Sichuan Changhong Network Technologies и China Mobile Communications Corporation (CMCC), Quectel реализира 5G NR обаждане от типа "data call" през терминал с модул RG500Q в 5G мрежата на CMCC на 14-16 ноември по време на China Mobile Global Partners Conference 2019.
 
RG500Q е многорежимен модул (обхват под 6 GHz) с поддръжка на SA и NSA работни режими. Той е предназначен за 5G и LTE-A усъвършенствани широколентови мобилни приложения (eMBB) и приложения с фиксиран безжичен достъп (FWA), както и за предаване на видео с ултрависока резолюция.

http://electronics-bulgaria.com/article/3243-quectel-zavarshi-uspeshno-polevi-testove-na-5g-nr-moduli
0 comments


Портфолиото на глобалния доставчик на решения и услуги за непрекъснат мониторинг на околната среда EMS Brüel & Kjaer бе попълнено от иновативния модул EMU за непрекъснато наблюдение на параметрите на околната среда. „Комбинираното измерване на шум, вибрации и свръхналягане с едно устройство в реално време дава на потребителите изчерпателна и надеждна информация за осигуряване спазването на експлоатационните ограничения. Това помага за оптималното управление на дейностите за поддържане на съответствие с действащите законови разпоредби и осигурява събирането на данни за дълги периоди от време“, коментираха за Инженер.bg от фирма Спектри, официален партньор на Brüel & Kjær у нас.

Възможностите за отчитане на параметрите на околната среда на новия модул EMU го правят изключително атрактивен за използване от най-големите летища в света, в миннодобивни и строителни организации и държавни органи.

Приложение във всяка околна среда

„Без значение в какъв индустриален отрасъл се използва, модулът EMU е оптимално решение за непрекъснат мониторинг с дистанционен достъп за измерване на множество параметри на околната среда чрез едно устройство. Той дава възможност за оценка на неблагоприятните въздействия около съоръженията на открито за гарантиране спазването на допустимите експлоатационни норми. Също така следи нивото на вибрации и свръхналягане при взривни дейности в минните обекти, оценява въздействието върху конструкциите по време на строителни дейности и извършва вибрационен мониторинг на средата около чувствително оборудване в болниците“, коментираха от фирма Спектри.Всяко устройство се предлага в комплект със сензори, анализатор, памет, батерия и мрежова/Wi-Fi комуникация в здрав водо- и прахоустойчив корпус. Модулът е готов да записва данни навсякъде веднага след разопаковането, свързването и включването.

Непрекъснат вибрационен мониторинг за спазване на екологични разпоредби

Сложната и непрекъснато променяща се среда на летища, минни и строителни обекти често е силно регулирана от законодателството по отношение на околната среда, за да отговаря на променящите се изисквания по отношение на населението и на икономическия растеж.„EMU модулът представлява стратегическо средство за извършване на множество екологични измервания само чрез едно устройство, което позволява на потребителя да се фокусира върху проекта и в същото време да записва данни и полезна информация за изграждане на положителни връзки с гражданските органи и местното население чрез непрекъснат 24/7 мониторинг в реално време“, допълниха от фирма Спектри.

Висококачествено изпълнение на модула за мониторинг на околната среда

Като всички решения на EMS Brüel & Kjaer и модулът EMU е проектиран за дълъг период на експлоатация. Устройството е здраво и издържа на тежки експлоатационни условия, за да гарантира надеждно и прецизно измерване, без значение от околната среда.

След монтирането в полеви условия добре обмислената и изпълнена конструкция на EMU модула гарантира дълъг експлоатационен живот в пълно съответствие с изискванията.Напълно интегриран и лесен за използване

Комбинирайки няколко екологични стандарта, EMU е източник на изключително надеждна информация, когато става въпрос за безнадзорен мониторинга на шум, земни вибрации, климатични условия и свръхналягане от ударна вълна при взривни дейности.

Модулът съчетава измерване, дистанционна комуникация, мониторинг на системата и захранване, който се отличава с по-лесна и по-бърза настройка, като същевременно е рентабилен по отношение на експлоатация и поддръжка в течение на времето.Обхватен и непрекъснат поток от данни

Проектиран да работи самостоятелно или заедно с други сензори като част от управлявана от Sentinel или ANOMS услуга, модулът EMU може да записва и поток от данни през мрежови рутер или Wi-Fi. Висококачественото и прецизно измерване с EMU осигурява надеждно регистриране на данни за гарантиране на съответствие със законовите разпоредби. Възможността за автомониторинг и автоматично рестартиране увеличават коефициента на непрекъсната експлоатация и допълнително гарантира достоверност на данните винаги, когато са необходими.

...

Read More

0 comments


Георги Костов е мениджър “Бизнес развитие” на Mobotix с над 12-годишен опит в продажбите, проектирането и внедряването на широк спектър от бизнес и технологични решения със силен акцент върху доставката на решения "от край до край" за данни от корпоративен софтуер като услуга, глас и видео.

Konica Minolta се насочи към  интернет на нещата със собствена  система за видеонаблюдение, наречена  MOBOTIX. Към какви компании е насочена тя?

През 2016 година, Konica Minolta придоби мажоритарен дял от германския пионер във видеонаблюдението MOBOTIX. MOBOTIX е добре познат бранд сред компаниите, които държат на качеството и надеждността, а неговата платформа за интелигентно видеонаблюдение е широко приложима във всички сектори като индустрия, търговия на дребно, образование и наука, здравеопазване, транспорт, логистика, доставки, местни власти и обществени служби, хотели, култура, туризъм и още много други.

Как може да е полезна тя на транспортните компании?

В повечето случаи транспортните компании се доверяват напълно на своя служител/шофьор за случващото се в автобуса, камиона или влака например, но това невинаги може да бъде достоверно. В пиковите часове натовареността е в пъти повече и един шофьор не може да се грижи и за случващото се в автобуса. Тук се появяват иновативните решения на Konica Minolta за наблюдение на пътниците в автобуса, а и на самия шофьор. Чрез създадените за целта модули може да се наблюдава в реално време както целия автобус във вътрешната част, така и по външния периметър. Всичко това нямаше да бъде възможно без помощта на т.нар. децентрализирана архитектура, при която камерата изпълнява всички функции - запис, алармиране, анализиране на картината, предприемане на мерки, връзка с други устройства.

Не трябва да се забравя и изключително ниската консумация на енергия на камерите, предлагани от Коника Минолта България - в диапазона 5W-6W. Това са едни от най-енергийно ефективните камери на пазара. С вградената MicroSD карта записите ще бъдат налични в самата камера веднага и на момента. 

По какъв начин позволява и следене доколко изрядно си вършат работата самите шофьори?

Множеството налични сензори и модули позволяват възможността за "скрит" монтаж, а записът ще бъде наличен във вградената MicroSD карта - без необходимост от допълнителен софтуер или устройство, което да записва случващото се в превозното средство. Наличието на 360-градусови камери позволява обхващане на по-голям периметър и по-добра обща картина над случващото се, а вградените аналитични функции могат да помагат на шофьора да взима допълнителни мерки и предотвратява евентуални инциденти, предизвикани по невнимание или липса на добра видимост. 

Възможно ли е общуване с шофьора чрез тази система?

Да. Камерите са оборудвани с независимо управление на паметта, широка гама от възможности за комуникация (включително SIP технология), иновативен видео анализ и логика на събитията, което означава, че те не просто произвеждат изображения, а разпознават заплахи и инициират превантивни действия. Това създава изцяло нови възможности за превенция, които се изплащат в конкретни условия. Да не забравяме и вградения високоговорител и микрофон, които позволяват двупосочна аудио-комуникация с шофьора по всяко време. Допълнително, е възможно шофьорът да бъде предупреден при превишаване на скоростта. Това е възможно благодарение на вградената IoT система на MOBOTIX, което позволява камерата да управлява други устройства.

Коника Минолта България разполага и с термални камери в своето портфолио. В какви ситуации те могат да се окажат ключови за бизнеса?

Термалните камери могат не само да установят зараждащ се пожар, преди той да е избухнал, но също така и да алармират и прилагат мерки за сигурност и автоматичност като ранно пожароизвестяване, автоматична аларма чрез високоговорител на камерата, автоматично обаждане, изпращане на съобщение или имейл до съответните органи, автоматично/аварийно отваряне на вратите, в случай на инцидент. Но това не е всичко. Термалните камери се използват и за наблюдение на стаи с генератори, трансформатори, сървъри и друго скъпо оборудване, както и в производството и обработката на метали. Много често камерите се използват и за наблюдение на сметища или засичане на нарушители през нощта при нулева видимост. Много от бизнесите наблюдават своите производствени машини и по този начин предпазват бизнеса си от евентуални повреди от претоварване. Един интересен пример за нестандартен монтаж на термална камера MOBOTIX е на хеликоптер, който наблюдава през лятото разликата в температурата за евентуал...

Read More

0 comments
Приходите на групата се увеличават с 13% за деветмесечието


Основната част от приходите на дружеството идват от продажбите на акумулатори

Над четири пъти по-висока нетна печалба отчита "Монбат" за първите девет месеца на 2019 г. Това показват консолидираните данни на групата, които включват дейностите по производство на батерии и рециклиране. За същия период приходите й нарастват с над 13% (виж таблицата). Традиционно най-силният период за продажби е последното тримесечие на годината.

Продажби

Увеличението на продажбите е съпроводено и от ръст на разходите, най-вече за материали. Около 70% от разходите на компанията за единица продукт са за олово и зависят от цената на метала, която е била средно 1984 долара/тон за деветмесечието.

По-голямата част от приходите на компанията идват от двата й основни бизнеса - производство на оловно-киселинни акумулатори и рециклиране. Малък дял имат литиево-йонните батерии, които "Монбат" добави към дейността си след придобиване на развойната германска фирма EAS преди няколко години. Компанията отчита увеличение във всички сегменти, като най-голям е ръстът при италианския завод за рециклиране Piombifera.

"Монбат" продава продукцията си в над 60 държави, като най-важни пазари са Германия, Франция, Испания, Румъния и Италия. Близо 90% от приходите й за деветмесечието са от продажби в чужбина.

Печалба

Нетната печалба достига 12.4 млн. лв. към края на септември, като дружеството почти удвоява резултата си през третото тримесечие (6.4 млн. лв. в средата на годината). Спрямо същия период на миналата година печалбата нараства с 316%.

Над 50% е увеличението и на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA), която достига 27.5 млн. лв. в края на септември. Наскоро компанията представи пред инвеститорите прогноза, според която за цялата година EBITDA ще е в размер на 38 млн. лв. Макар и по-ниска от първоначалните очаквания, прогнозираната оперативна печалба все пак е с 57% по-голяма от миналогодишната.

Code: [Select]
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/12/02/3999969_monbat_otchita_chetiri_puti_po-visoka_pechalba/
0 comments
Компанията получи одобрение на проспекта си от страна на КФНКомисията за финансов надздор (КФН) е одобрила проспекта за листване на IT компанията "Телелинк бизнес сървисис" на Българската фондова борса (БФБ). Това става ясно от сайта на регулатора. Компанията заяви желанието си да листне "до 30% от съществуващите акции" на българската борса през юли, като тогава планът беше тя да дебютира през ноември.

Сега пред "Капитал" изпълнителният директор на "Телелинк бизнес сървисис" Иван Житиянов коментира, че новият план е фирмата да се появи на БФБ "в началото на следващата година". "Телелинк бизнес сървисис" е едно от четирите звена на "Телелинк". Компанията предлага решения по отношение на IT инфраструктура, информационна защита, дигитална трансформация, големи данни и други.

Без промяна в собствеността

През юли мажоритарният собственик на "Телелинк бизнес сървисис" Любомир Минчев коментира пред "Капитал", че на борсата ще се появят до 30% от вече съществуващите акции, без да се издават нови. Техническото листване е на всички 12.5 млн. акции, но само 30% от тях ще се търгуват. Те са с номинална стойност от 1 лв. Въпреки че голяма част от дела ще бъде именно на Минчев, който притежава 88% от общия брой акции, промяна в собствеността няма да има.

Според Минчев причините за листването на компанията на борсата са три – споделяне на печалбата сред служителите, които да могат да станат акционери, отваряне на възможността в компанията да влязат институционални инвеститори и допълнителна увереност.

"Телелинк бизнес сървисис" е една от най-големите компании в IT сектора. За 2018 г. дружеството има приходи 53.7 млн. лв. и печалба малко над 2 млн. лв. с общо заети 144 към края на миналата година. Компанията оперира в България, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина, Македония и Албания, като основният пазар на фирмата е домашният.

Code: [Select]
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/12/02/4000066_telelink_biznes_survisis_shte_debjutira_na_bfb_prez/
0 comments
Дори без еднократните ефекти тя расте мощно до около 4 млн. лв. преди данъци„Алтерко“ АД отчита 11,65 пъти ръст на консолидираната печалба до 6,3 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

В отчета влизат поне няколко еднократни ефекта. Първият е вече обявената продажба на телекомуникационния бизнес в Европа, откъдето има печалба от 8,97 млн. лв. Има обаче обезценки за 5,52 млн. лв., от които 3,9 млн. лв. са на телекомуникационния бизнес в Азия. Има и еднократен ефект от минус 293 хил. лв., представляващ оценка на мениджмънта, че цената на сделката по продажбата на телекомуникационния бизнес в Европа ще намалее с тази сума.

Дори без еднократните ефекти печалбата преди данъци расте до около 4 млн. лв., спрямо 939 хил. лв. за деветмесечието на 2018 г.

Изключително впечатляващо е повишението в продажбите на стоки от 200% или 3 пъти до 13,8 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. Тук влизат устройства от интернет на нещата (IoT) като MyKi и Shelly. Именно върху тях планира да се съсредоточи компанията. Затова и предоставените аванси се увеличават до 2,5 млн. лв. към 30 септември 2019 г., спрямо 1,16 млн. лв. към 31 декември 2018 г. Това индикира предплатени стоки и услуги, свързани с разрастващия се бизнес. Затова и се увеличават задълженията към доставчици до 3,35 млн. лв. към 30 септември 2019 г., спрямо 2,11 млн. лв. в началото на годината.

При все това компанията е свръхликвидна и има парични средства за 12,8 млн. лв. към 30 септември 2019 г. на консолидирана база, спрямо едва 543 хил. лв. в началото на годината.

Част от тях или 2,7 млн. лв. са разпределени като дивидент от 0,18 лв. на акция на 20 ноември 2019 г., но ще останат 10 млн. лв.

Вижда се, че новият бизнес (IoT) нараства бързо и към него е насочен част от ресурса от продажбата на телекомуникационния бизнес. Прекалено бързите растежи обикновено са трудно за управление, но надеждите са „Алтерко“ АД да се справи.

От телекомуникационния бизнес остава този в Азия и затова приходите от услуги намаляват с 66% на годишна база до 8,54 млн. лв. за деветмесечието на 2019 г. Този бизнес беше с ниска добавена стойност.

Акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с 63% в последните 12 месеца до 3,1 лв. за акция и 46,5 млн. лв. пазарна капитализация. Освен това е разпределен брутен дивидент от 0,18 лв. на ценна книга, което прави доходността още по-висока.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alterko-s-12-pyti-ryst-na-konsolidiranata-pechalba-do-63-mln-lv-294186/
0 comments
12 организации застанаха зад инициативата, сред които КРИБ, БСК и "София Тех Парк"
12 организации днес се обединиха и подписаха учредителния акт на „Експортен хъб България“, който ще подпомага българските компании да стъпят на международния пазар и да изнасят продукцията си. Основателите са амбицирани в кратки срокове да постигнат конкретни резултати.

„Едно от направленията на „Експортен хъб България“ ще бъде обучение на български компании. Пилотно стартираме с 15 компании от 3 сектора, като в началото на следващата година предстои да изберем секторите и фирмите. Ще бъдат подбрани фирми, които вече са постигнали ниво на растеж, което им позволява да излязат на международните пазари, и които имат екипи, способни след оказаната помощ да продължат дейност в чужбина. Обучителната програма ще бъде 4-месечна, като целта ни е до края на тази програма за всяка една компания да се намери един нов чужд пазар“, обясни Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) – организацията, която е инициатор на новия проект.

Тъй като новият „Експортен хъб България“ ще цели да помага основно на българските производители, а повечето от тях са базирани извън София, ще бъдат осигурени и много онлайн обучения и дистанционни консултации с експерти. „Ще правим обучителни мероприятия както с български предприемачи, така и с чуждестранни търговски аташета“, добави Таков.

Засега всички 12 учредители се обединяват зад „Експортен хъб България“ с идеална цел, без да е осигурено някакво финансиране за проекта. За да е възможно най-устойчиво начинанието в дългосрочен план, се водят преговори за осигуряване на подкрепа за развитието му по европейската Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

Собственикът и управител на „Българска консултантска организация“ Стоян Ставрев, който е и съпредседател на комитетите за европейски програми, проекти и образование в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), говори от името на двете организации, които са сред учредителите на „Експортен хъб България“. Ставрев приветства обединението на 12-те организации зад новото начинание и подчерта, че „Българска консултантска организация“ ще бъде надежден партньор в новия проект, тъй като от над 20 години компанията е "своеобразен мост между бизнеса и институциите".

„Освен това, не бива да забравяме, че когато най-голямата работодателска организация застане зад даден проект, то той най-вероятно ще бъде успешен“, добави Ставрев.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев изрази увереност, че „Експортен хъб България“ ще бъде форум и среда за развитие, в които ще бъдат създадени новите „български тигри износители“, за да може България да заеме централно място на световния пазар. Радев подчерта, че е изключително важно да има такива проекти, които обединяват толкова много организации, защото всеки поотделно може да осъществи 1-2 успешни проекта, докато заедно резултатът би бил много по-голям.

„Двама души, които носят по една ябълка и си ги разменят, всеки от тях си тръгва с по една ябълка. Двама души, като носят по една идея и си ги разменят, всеки си тръгва с две идеи“, напомни председателят на БСК.

Компаниите и организациите, които днес основаха „Експортен хъб България“, са:
* Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – инициатор
* Конфедерация на работодателите и индустриалците в България
* Клийнтех България
* Българска консултантска организация
* Българска агенция за експортно застраховане
* София Тех Парк – домакин
* Българската стартъп асоциация (BESCO)
* СофтУни
* М3 Комюникейшън Груп
* Асоциацията на бизнес клъстерите
* Висше училище по застраховане и финанси
* Българска стопанска камара.

https://www.economic.bg/bg/news/12/organizatsii-uchrediha-eksporten-hab-za-novi-ikonomicheski-tigri.html
0 comments
seeSUSTAINtec е нова бизнес платформа в България и Югоизточна Европа за популяризиране на иновации и знания в сферата на устойчивите решения. Изложението и паралелният форум ще се проведат от 7 до 9 април 2020 г., в гр. София, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com.Обединявайки три изяви с над 14-годишна история: ЕЕ и ВЕИ (енергийна ефективност и възобновяема енергия), Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране), Smart Cities (умни градове), Виа Експо разширява обхвата на събитието с нов акцент – Чистота и качество на въздуха. Платформата ще предложи нови маркетингови възможности за развитие на бизнеса за устойчиви решения, срещайки водещи производители с клиенти и дистрибутори.

Очакванията са, че пазарът на еко технологии все повече ще се развива в Югоизточна Европа, като всяка индустрия ще се стреми към повече ресурсна ефективност и конкурентност. Следващият програмен период 2021-2027 г. създава благоприятни възможности за финансиране на по-мащабно интегриране на политики и екологични иновации в Югоизточна Европа, като негови основни приоритети ще бъдат: устойчива инфраструктура, околна среда и климат, дигитализация.

Станете част от seeSUSSTAINtec и се възползвате от отстъпки и промоционални услуги, като се регистирате до 1 декември 2019 г. ТУК!

https://борса.bg/in-brief/отстъпка-участие-изложение-seesustaintec
0 comments
Китайското дружество Zijin Mining планира обновяване и разширяване на сръбския комплекс за добив на мед Serbia Zijin Bor Copper в гр. Бор, Източна Сърбия, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Инвестицията възлиза на 200 млн. евро.Към момента компанията подготвя проект за увеличаване на годишния капацитет на комплекса от 80 000 t до 200 000 t меден концентрат в рамките на четиригодишен период.В допълнение, Zijin Mining ще инвестира и в закупуването на специални конверторни машини, които да увеличат чистотата на медния продукт от сегашните 62% до 99.8%.

Китайското дружество планира също изграждането на ново съоръжение за производство на сярна киселина, чрез което да увеличи капацитета си до 1 млн. тона сярна киселина годишно.

https://борса.bg/in-brief/китайска-компания-инвестира-200-млн-евро-медодобив-сърбия
0 comments
Pages: 1 [2] 3 4 ... 20