Recent Topics

Members
Stats
  • Total Posts: 675
  • Total Topics: 674
  • Online Today: 5
  • Online Ever: 102
  • (October 02, 2019, 12:32:40 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 4
Total: 4

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 25


Държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е изхарчил неправомерно средства за над 14.4 млн. лева (без ДДС) през 2017 г. Това показва приключилата проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, извършена през третото тримесечие на 2019 г. Съставени са общо 23 акта на компанията. 

Установени са 30 нарушения по Закона за обществени поръчки и по правилника за неговото прилагане, сочи справка на Economic.bg. На компанията са съставени 23 акта.

Агенцията е проверила 26 обществени поръчки на обща стойност над 136.8 млн. лв. Неправомерно разходените над 14 млн. лв. са при две от тях – за застрахователни услуги и за телекомуникационни услуги. За тях е установено, че е не е спазен редът и не е обявена процедура за избор на изпълнител, аа вместо това компанията е сключила договор с дружествата, с които е работила преди това.

Възложител на обществените поръчки е предишното ръководство на ЕСО, действало през 2017 г. То е виновно за неспазването на закона, коментират от компанията пред БНТ. „Финансовата инспекция е за период 2017 г., финансовата инспекция е констатирала две процедури непроведени по реда на закона за обществените поръчки“, коментира Гергана Терзийска, финансов директор на ЕСО.

По нейни думи ЕСО е сезирал компетентните органи. „Уведомили сме принципала, едноличният собственик на капитала и смятаме, че всеки по компетентност би се ангажирал в процеса“, допълва още Терзийска.

Code: [Select]
https://www.economic.bg/bg/news/11/eso-e-izharchil-nepravomerno-nad-144-mln-lv.html
0 comments
Технологиите за прецизно земеделие имат недостатъчно използван икономически и екологичен потенциал за фермеритеРазработване на мобилно приложение, което се свързва със сензори за събиране на полеви данни, за да направи технологиите и решенията за прецизно земеделие достъпни за крайните потребители е един от многобройните Пилотни иновативни експерименти /FIE/, част от SmartAgriHubs - европейския проект по програма „Хоризонт 2020“. Този пилотен проект, който се изпълнява от Регионалния клъстер „Централна Европа“ в Австрия ви представяме в 119 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Технологиите за прецизно земеделие имат недостатъчно използван икономически и екологичен потенциал за фермерите, особено по отношение на торенето и пръскането. Основната цел на този пилотен иновативен експеримент е да разпространява специфични за сайта методи за управление в селскостопанската практика с акцент върху дребните и разнородни стопанства. Освен високите разходи за техническо оборудване, възприемането на модели за прецизно земеделие за широк кръг земеделски производители зависи и от разпространението на информация и образованието, проведено по разбираем начин.

В основата на този FIE е разработването на мобилно приложение, което централизира агрономическите аспекти на дребномащабното прецизно земеделие. Следователно, различни полеви сензори предоставят информацията, която впоследствие е интегрирана в основния софтуер. Събраните данни включват картографиране на полето въз основа на внедрените сензори, заедно с оценка на различни варианти за прилагане на торове, в зависимост от фактори като климата. В крайна сметка, за да направи своите модели и решения достъпни за широк кръг земеделски производители, този FIE се фокусира върху използваемостта, стабилността и мащабността на международно ниво.

Повече за FIE
Пилотните иновативни експерименти /FIE/ са мястото, където технологичните решения се прилагат на практика и се провеждат с помощта на Цифровите иновационни хъбове, които улесняват достъпа до най-новите знания и опит и технологичната поддръжка, предоставяна от Центровете по компетентност. Те включват фирми, които искат да тестват и експериментират с цифрови иновации и модерни технологии, свързани с техните продукти, процеси или бизнес модели. Извън европейския пул от експерименти за иновации, 28 проекта са изтъкнати като пилотни иновативни експерименти, основаващи се на редица критерии като: иновативността на експеримента; одобрението от съществуващи центрове за цифрови иновации; и степента, до която обединява крайните потребители и доставчиците на технологии, като решава различни селскостопански предизвикателства.

FIE служат като добродетелни примери за успешни и ефективни иновативни експерименти и включват използване на сензори и алгоритми на изкуствен интелект за ранно откриване на болести по културите, оптимизиране на управлението на напояването и мрежа за мониторинг на емисиите. Освен това, в рамките на тези експерименти, концепции и прототипи се тестват за напредък на цифровизацията на агро-хранителния сектор. В крайна сметка продуктите, създадени от тези експерименти, ще бъдат въведени на пазара, а събраните изследвания и информация ще бъдат споделени с други пилотни проекти в цяла Европа, благодарение на сложната мрежа от екосистеми, създадена от SmartAgriHubs. Тези пилотни иновативни експерименти ще проправят пътя за по-широкото цифровизиране на агро-хранителния сектор чрез стимулиране на обмена на знания и технологии.

SmartAgriHubs е проект на стойност 20 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“ и обединява консорциум от над 164 партньори в европейския агро-хранителен сектор. Проектът има за цел да осъществи цифровизацията на европейското селско стопанство чрез насърчаване на екосистема за селскостопански иновации, посветена на високи постижения, устойчивост и успех.

Code: [Select]
https://agri.bg/novini/agroinovatsii-pretsizno-zemedelie-v-praktikata-na-avstriyskite-fermeri
0 comments


Нов Инженеринг Център в София откри Bosch, като в него вече работят почти 200 софтуерни специалисти, включително около 30 българи, завърнали се от Германия. В центъра ще бъдат разработвани модерни софтуерни решения, предназначени за производителите на автомобили, включително разнообразни функции, подпомагащи шофирането, или повишаващи пътната безопасност, както и технологии за бъдещите автономни превозни средства. Центърът в София ще работи в тясно сътрудничество с инженерните центрове на Bosch в Будапеща и Клуж, както и с водещи световни автомобилни производители, заяви управляващият директор на Бош Инженерен Център София Константин Конов.


Новият Инженеринг Център на Bosch в София е София Тех Парк


Центърът в София е създаден в една от сградите на София Тех Парк и бе открит официално от Михай Болдижар, генерален директор на "Роберт Бош" ЕООД и представител на групата BOSCH в България, премиера Бойко Борисов, посланика на Германия в България Кристоф Айхорн, президента Росен Плевнелиев, представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара и др.

"Нашата цел е да превърнем Бош Инженеринг Център София в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили, каза Болдижар. - От позицията на лидер и един от най-големите доставчици на автомобилни технологии в световен мащаб, вярваме, че разработването на софтуер за бъдещото развитие на бранша ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес", каза още той и допълни, че компанията предлага чудесни възможности за кариера на талантливи инженери.

Компанията е инвестирала в оборудването, софтуера, хардуера и интериора на новия инженерен център, който по думите на Константин Конов разполага "с най-новите технологии и предоставя на служителите вдъхновяващи условия за работа. "Тази инвестиция е част от динамичното развитие на софтуерния бизнес на Bosch в България, коментира Конов. Като иновационен лидер и топ доставчик в автомобилния инженеринг, Bosch привлече в центъра специалисти със сериозен опит в областта на софтуерното инженерство", допълва той.

В България Bosch е създала няколко програми за развитие на квалифицирани и опитни софтуерни инженери, като в новия Инженеринг Център София е разгърната мащабна програма за развитие на служителите. "Софтуерните инженери на новия център имат възможност да работят по най-новите проекти за автомобилни технологии, например системи за автоматизирано шофиране, които включват системи за мониторинг и оценка на поведението на водача в превозното средство; изкуствен интелект, който обработва входящите данни, взема решения и инициира действия за управление на автомобила, така че да се предотвратят инциденти, и редица други", обясни Константин Конов. (Вижте още от официалното откриване на Facebook страницата на Computerworld България)

Всъщност бизнесът на Bosch у нас се развива с добри темпове не само по отношение на софтуера, но и на останалите бизнес направления, включващи термотехника, резервни части за автомобили и сервизно оборудване, решения за интелигентен дом, умни домакински електроуреди, професионални инструменти и др. "Общите ни приходи за 2018 г. са скочили с 19% до 104 милиона евро", заяви Михай Болдижар.емонстрация на подпомогнато шофиране с технологии на Bosch.


Преди официалното "прерязване на лентата" на новия център специалисти от него демонстрираха заедно с премиера Борисов и президента Плевнелиев технология на Bosch, която подпомага шофирането в тесни градски улици. При задействане на технологията, колата запаметява изминатото разстояние и след това автоматично връща колата в изходна позиция, без водачът да докосва волана или спирачката, но същевременно подава газ. При засичане на препятствие, например претичване на пешеходец по платното, колата ще реагира своевременно, заявиха от Bosch. (Вижте демонстрация на технологията във Facebook видеото на Computerworld България)

Code: [Select]
https://computerworld.bg/biznes/2019/10/08/3973704_injenering_centur_na_bosch_v_sofiia_shte_razrabotva/
0 comments


u-blox разширява партньорството си с Kudelski Group, за да помогне на своите клиенти при защитата на IoT оборудване и мрежови инфраструктури. Новата консултантска услуга IoT Security Lab се предлага от u-blox в партньорство с Kudelski Group, която има над 30 години опит в областта на цифровата сигурност от най-високо ниво.

Лабораторията ще предоставя оценки на заплахите и оценки на сигурността за производителите на IoT оборудване. Клиентите ще получат пълен обзор на сигурността на техните IoT продукти на ниво чип, платка и софтуер, както и съвети за цялостния подход по отношение на сигурността на всяко IoT устройство и тестването на прототипите преди пускането на пазара. Тази услуга ще спести време и средства на доставчиците на IoT оборудване и ще намали опасностите от финансови и имиджови щети, след като хардуерът е въведен в експлоатация.

Услугата IoT Security Lab ще предложи анализ на риска, оценка на първоначалните заплахи и проектирането на специфични за клиента архитектури за IoT защита. Клиентите ще научат как да проектират своите IoT устройства и мрежи, за да се възползват от възможностите за сигурност на продуктите, предлагани от u-blox.

Клиентите ще получат и възможност да интегрират своите приложения с платформата за сигурност Kudelski IoT Security, която осигурява защита и контрол на IoT оборудване и приложения, защитавайки идентичността, данните, решенията, командите и действията. Платформата използва подход за цялостна защита на поверителността и целостта на IoT данните от устройството, през мрежата до приложния сървър.

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3213-u-blox-razshiriava-partniorstvoto-s-kudelski-group
0 comments


Здравите компоненти с IO-Link – температурен сензор, щекерно захранване с взаимозаменяем адаптер, кабел за Ethernet и за сензори осигуряват бърза и удобна връзка на технологията за автоматизация със света на информационната техника.

> IO-Link Master устройство с 4 порта, IoT core и интерфейс MQTT
> Стартов комплект за приложения на IoT, за изтегляне
> Софтуер LR DEVICE за въвеждане на параметрите на IO-Link в ifm устройство с памет
> Включва температурен сензор с IO-Link, щекерно захранване с взаимозаменяем адаптер, кабел за Ethernet и за сензори

Стартов комплект за IO-Link Master устройство
С този стартов комплект можете да изпробвате веднага интерфейса на IoT core на IO-Link Master устройството на бюрото си. Свържете температурния сензор с IO-Link към IO-Link Master устройството и предайте стойността на сензора на различни IoT софтуерни среди чрез TCP/IP JSON или MQTT. По този начин можете да свързвате лесно

драви компоненти от технологията за автоматизация към света на информационната техника.

Стартов комплект за приложения на IoT, за изтегляне
В този стартов пакет на IoT ще намерите практически примери за това как да отчитате и обработвате лесно стойности на температурата с интернет браузър, Excel, Postman или NodeRed.

Допълнителна информация може да намерите тук.

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3213-u-blox-razshiriava-partniorstvoto-s-kudelski-group
0 comments


Festo пусна на пазара децентрализираната IO система CPX-AP-I със степен на защита IP65/67, която е изцяло готова за цифровото предприятие, съобщават от компанията.

"Децентрализираната IO система CPX-AP-I дава възможност компактни и леки I/O модули, както и децентрализирани вентилни острови от Festo, да бъдат интегрирани в основните хост системи по гъвкав и мащабируем начин. Друго предимство на CPX-AP-I е безпроблемната му свързаност от производствената площадка до облака, осигуряваща достъп до функции като прогнозна поддръжка. Това прави дигитализацията изключително лесна", обясняват от Festo.

CPX-AP-I позволява на потребителите от машиностроенето, автомобилостроенето или електронното производство да предават процесните данни на своето оборудване в реално време. До 500 участници могат да бъдат свързани към основните системи с дължина на кабела до 50 м между модулите. Аспект, който е насочен към бъдещето, но вече е реалност, е връзката на системата с IoT гейтуея CPX-IOT от Festo, позволяваща обмен на данни за състоянието в облачните системи, допълват от компанията.

"Универсалната IO система е оборудвана с IO-Link технология, както и с IO-Link хардуерно устройство, което опростява пускането в експлоатация без нужда от допълнителен софтуер и разполага с плъгин за Festo Automation Suite и за използване на уеб сървър, съобразени с изискванията на всеки клиент", подчертават от Festo.

Според специалистите от компанията това прави системата подходяща  за приложения, в които инсталационното пространство, децентрализацията и дигитализацията са от ключово значение. Въз основа на новата AP системна комуникация от Festo, CPX-AP-I гарантира бърза и безпроблемна комуникация във всички обичайни мрежови среди.

Code: [Select]
http://automation-bulgaria.com/article/2432-festo-predstavi-decentraliziranata-io-sistema-cpx-ap-i
0 comments


По време на световната среща за иновации на Schneider Electric - Innovation Summit, която се проведе на 1 и 2 октомври в Барселона компанията представи третото поколение на IoT платформата EcoStruxure Power.

"EcoStruxure Power цифровизира и оптимизира системите за електроразпределение ниско и средно напрежение. Тя предоставя полезни данни за подпомагане на решенията, свързани със безопасността на хората, защита на електрическите системи, оптимизиране на оперативната ефективност и непрекъснатостта на бизнес процесите, в съответствие със стандартите и наредбите. Внедрените иновации се основават на съществуващия набор от дигитални приложения, които EcoStruxure Power доставя, като предлага подобрения за повишена безопасност, ефективност и надеждност при електроразпределението", поясняват от Schneider Electric.

EcoStruxure Power предлага възможност за непрекъснат мониторинг на температурата, активна защита от електрически дъги и енергийна оптимизация. Сред акцентите в новата версия на платформата са и EcoStruxure Cybersecurity Admin Expert –цялостна и интуитивна конфигурация за киберсигурност, облак-базираната услуга EcoStruxure Asset Advisor и EcoStruxure Power Advisor, базиран на аналитични инструменти набор от услуги за системи за енергиен мениджмънт, който оптимизира надеждността на мрежата и увеличава оперативната ефективност на обслужващите екипи, допълват от Schneider Electric.

Code: [Select]
http://automation-bulgaria.com/article/2433-schneider-electric-obiavi-tretoto-pokolenie-na-iot-platformata-ecostruxure
0 comments


Cisco IR1101 е най-малкият индустриaлен рутер на Cisco с интегрирани услуги. Дизайнът с възможност за модулно надграждане го прави идеално решение за дистанционно управление на активи на множество индустриални вертикални пазари.

R1101 има вграден вход от 9.6 до 60V DC и е проектиран да издържа на враждебна среда включително удари, вибрации, прах, влажност и електростатично напрежение. IR1101 също поддържа работа в широк температурен диапазон от –40 до 60°C при стандартна работа, от –40 до 75°C в камера с 1 m/s въздушен поток и е изпитан при 85°C в продължение на 16 часа. Тази устойчивост го прави идеален за сурови промишлени и разпределителни IoT приложения като транспорт, нефт и газ, разпределителни подстанции, индустриална автоматизация и финансови институции.

Фигура 1, 2 и 3 дават визуална представа за компонентите на продукта и допълнителните модули:


Фиг 1. Основно устройство

IR1101 предлага и още по-голяма гъвкавост с добавяне или надграждане на WAN и компоненти за памет чрез допълнителен модул.


Фиг.2 Допълнителни модули


Фиг.3 с допълнителен модул предоставящ по голяма функционалност

Преглед на продукта
Индустриалният рутер на Cisco IR1101 с интегрирани услуги предоставя широка гама от функции за Интернет на Нещата (IoT)

Основни функции и преимущества
GPS - Локационно базирани услуги за следене на активи и защита от кражбa и взлом.

(in process of translation)

Code: [Select]
https://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/routers/1101-industrial-integrated-services-router/datasheet-c78-741709.html
0 comments
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 25