Members
Stats
  • Total Posts: 747
  • Total Topics: 746
  • Online Today: 3
  • Online Ever: 221
  • (December 01, 2019, 04:54:10 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 2
Total: 2

Pages: 1 ... 18 19 [20]


От вчера започна последният етап на самолетно заснемане за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна. При благоприятни климатични условия, заснемането за 2019 г. трябва да приключи до края на месец юли. To ще обхване изцяло или частично областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна, както и пограничните с Република Сърбия райони в областите София и Перник.

Заснемането се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената карта.

Обновяването на ЦОФК започна през 2016 г. и се осъществява в рамките на период от четири години, като ежегодно се заснема по около една четвърт от територията. До момента самолетно заснемане е извършено над 16 области от страната.

Данните от картата се използват в Системата за идентификация на земеделските парцели (СЕЗП), която е основна подсистема на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Именно поради тази причина, те трябва да са максимално актуални и достоверни, тъй като се използват при изчисляване на директните плащания на земеделските стопани.

Code: [Select]
https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7610-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%8E%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0
0 comments


Кратка лекция какво е ГИС предлагат от Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation (ITC)

<a href="https://www.youtube.com/v/UgVKk4P1t-M" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/UgVKk4P1t-M</a>

Code: [Select]
https://www.geomedia.bg/zabavno/item/7579-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B3%D0%B8%D1%81
0 comments


Стартира новата инициатива "А1 лятна академия", която е част от усилията на мобилния оператор да подкрепи младите и талантливи ученици и студенти в България. Най-добре представилите се ще могат да продължат развитието си в компанията на постоянна позиция или да се обучават в А1 и през следващата учебна година. Освен това те ще бъдат възнаградени и със специална стипендия за постигнатите резултати.

Програмата, която е с продължителност 3 месеца, е фокусирана в три основни направления – "Маркетинг", "Информационни технологии" и "Телекомуникации". В първото издание на проекта ще се включат общо 17 ученици и студенти, които са специално поканени от А1 заради отличните резултати, които се демонстрирали в различни събития на учебни заведения у нас.Участниците в академията ще бъдат разпределени в различни екипи спрямо професионалната област, в която са обучават, и ще работят по реални бизнес проекти. Те ще имат възможност също така да преминат обучения, които имат за цел да надградят техните умения – excel, design thinking, презентационни умения и ефективна комуникация. Докато опознават компанията, участниците ще получат и кариерно консултиране, в рамките на което обучени специалисти в компанията ще помогнат за развтието на младежите.

Само през тази година в различни проекти на А1 ще преминат над 100 младежи от водещи учебни заведения у нас. От години компанията развива и собствена целогодишна стажантска програма, която дава шанс на младите и амбициозни хора да усъвършенстват своя потенциал. Тя е съпътствана от вътрешни обучения, включва участие в доброволчески активности и предлага атрактивен пакет от придобивки.

Code: [Select]
https://computerworld.bg/career/2019/07/03/3933380_startira_a1_liatna_akademiia/
0 comments


В началото на учебната 2019-2020 г. МОН стартира нова Национална програма "ИТ бизнесът преподава", която ще бъде с бюджет 1 000 000 лв.
Модул 1 от нея обхваща семинари в училищата от представители на технологични фирми, като за него са предвидени 100 000 лв.
За Модул 2 "Включване на ИТ специалисти в учебния процес в училище" са заделени 500 000 лв., а за модул 3 "Учители в ИТ фирми" – още 400 000 лв.

Програмата е факт благодарение на усилията и целенасочената работа на БАИТ и нейният председател Огнян Траянов, който е и представител на асоциацията в Консултативния съвет към министъра на образованието и науката.

Целта на програмата е да повиши качеството на преподаването и формирането на знания и умения в областта на
информационните технологии и дигитализацията на професиите.

Обучението на учители се предвижда да стане по 3 начина.

В първия модул се предвижда провеждане на семинари в училища, които обучават ученици от I до X клас и представители на ИТ сектора да запознават учениците с новости в технологичния сектор и да провеждат кратки демонстрационни обучения в рамките на 2 учебни часа до 2 пъти в годината.
За Модул 1. се финансират командировъчните разходи на представителите на ИТ фирмите за посещения в училищата, когато те не са в населеното място, където функционира фирмата и административни разходи за организация. Финансира се и наем на зала и на техническо оборудване, когато е необходимо. За един семинар се финансира командироването на до 2 гост-преподаватели. Семинарите се организират за учениците от една или няколко паралелки от училището

Модул 2 - "Включване на ИТ специалисти в учебния процес в училище" - предполага провеждане на обучение от 12 до 18 учебни часа, като част от профилираната или професионалната подготовка на учениците в гимназиалната степен. Тематичните направления, по които ще се провежда обучението, трябва ще бъдат в съответствие с утвърдените учебни програми за профилирана и професионална подготовка. Обученията ще се провеждат от ИТ специалистите, съвместно с учителя по съответния учебен предмет.
За Модул 2. се финансират командировъчните разходи на ИТ специалистите, които провеждат обучение в училищата и учебни материали, когато училището не е в населеното място, където функционира фирмата. Финансира се и наем на зала и на техническо оборудване, когато е необходимо. За всяка паралелка се финансира командироването на до двама гост-преподаватели.

Националната програма има и трети модул - "Учители в ИТ фирми" - който включва провеждане на семинари за учители от фирми по актуални теми до 16 астрономически часа и включване на учители в реализирането на проекти за период от 20-40 астрономически часа, като темите се договарят между фирмите и училищата.
За Модул 3. се финансира участието на учителите в семинари и/или работа в ИТ фирма – командировъчни разходи на учителите и учебни материали. Финансирането на заместващи учители в училището, което е изпратило преподаватели, се извършва по национална програма "Без свободен час".

Самите училища могат да договарят партньорства с ИТ фирми от списъка, предоставен от браншовите организации, и да изготвят бюджет за финансиране чрез проекти. Фирмите, от своя страна, могат да се включат по избор в 1, 2 или 3 модула, след установени партньорства.

Очакваните резултати от програмта са 500 проведени семинари по Модул 1 , 200 учители, участвали в семинари във фирмите, 900 учебни часа, проведени с представители на ИТ фирми и поне 50 учители, участвали в проекти на ИТ фирми.

Code: [Select]
https://computerworld.bg/it_liders/2019/07/02/3932979_mon_startira_kampaniiata_it_biznesut_prepodava/
0 comments


Международният конгрес за IoT решения (IOT Solutions World Congress) ще се проведе за пета поредна година между 29 и 31 октомври т. г. в Барселона. От първото си издание през 2015 г. досега събитието се е утвърдило като платформа за представяне на последните разработки в областта на индустриалния IoT и стартиране на нови бизнес партньорства, подчертават организаторите от Fira de Barcelona.

Тази година в тридневната програма на конгреса ще участват 400 лектори, които ще разгледат някои от най-актуалните въпроси в сферата на IoT. Експерти и доставчици на технологични решения ще представят примери за приложения, илюстриращи как IoT променя различните индустриални отрасли.

В изложбената зона с площ от 32 000 кв. м над 300 компании ще представят своите продукти и услуги за дигитална трансформация в сектори като транспорта, производството, здравеопазването, енергетиката, строителството и инфраструктурата и др. През 2018 г. форумът привлече 16 250 посетители и 341 изложители.

Code: [Select]
http://automation-bulgaria.com/article/2400-peto-izdanie-na-mejdunarodniia-kongres-za-iot-resheniia-v-barselona
0 comments


Румънска компания, специализирана в жилищната и индустриална автоматизация, търси партньори с цел сключване на споразумение за дистрибуция.

Основаната през 1994 г. фирма има богат опит в областта на системите за сигурност. Продуктовото й портфолио включва ултразвукови сензори, приложение за домашна автоматизация (гаражни врати, алармени системи), системи за наблюдение и сигурност, индустриална измервателна техника и др. През 2003 г. компанията става дистрибутор на продуктите на Hormann, един от най-големите производители на гаражни и индустриални врати в Европа, а през 2009 г. стартира партньорство с един от водещите производители на системи за броене на хора PFM.

Допълнителна информация за предложението за търговско коопериране може да намерите на сайта на Enterprise Europe Network (EEN).

Code: [Select]
http://automation-bulgaria.com/article/2395-rumanska-kompania-za-bitova-i-industrialna-avtomatizacia-tarsi-partniori
0 comments


Доказана словашка компания от ИКТ сектора е разработила система за отдалечен мониторинг и управление на различни видове устройства и търси дистрибутори и търговски представители.

Решението служи като микроконтролер или програмируем логически контролер (PLC). Събира данни за определени устройства, взема решения в реално време за алгоритми за управление и регулиране, записва важни оперативни данни и, в зависимост от характера на приложението, ги изпраща до по-висша система за управление. Измерените данни се визуализират в уеб портал в ясен табличен и графичен вид.

Решението може да се използва при управлението на производствени процеси и съоръжения, мониторинг и управление на машини, в пречиствателни станции за отпадъчни води за следене на нивото и чистотата на водата, мониторинг на системи в енергийния сектор, в интелигентни сгради с контрол на системите за отопление, осветление, сигурност и др.

Допълнителна информация за предложението за търговско коопериране може да намерите на сайта на Enterprise Europe Network (EEN)

Code: [Select]
http://automation-bulgaria.com/article/2399-slovashka-kompaniia-tarsi-distributori-za-sistema-za-otdalechen-monitoring
0 comments


Microchip обяви две нови фамилии компактни аналогово-цифрови преобразуватели с 153,6 kSPS преобразуванe.

24-битовите MCP356x и 16-битовите MCP346x делта-сигма AЦП предлагат по-високи програмируеми скорости за предаване на данни, като същевременно осигуряват висока точност и по-ниски нива на шум. Те се предлагат в малък UQFN-20 корпус (3x3 мм), който ги прави подходящи за приложения с намалени габарити като например преносими измервателни уреди.

Фамилиите MCP356x и MCP346x предлагат много по-висока скорост на предаване на данни в сравнение с повечето делта-сигма АЦП, което ги прави идеални за разнообразни приложения, изискващи преобразуване с различна скорост на данните, включително управление на индустриални процеси, автоматизация, сензорни преобразуватели и предаватели. В новите АЦП са интегрирани осцилатор, температурен сензор и диагностичен източник на ток (burnout current source).

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3154-microchip-predstavi-dve-novi-familii-visokoskorostni-acp
0 comments
Телекомът вече има и първата работеща базова станция от ново поколение в странатаТелекомът А1 обяви, че започва изграждането на своята мобилна мрежа от пето поколение (5G) в България. Компанията вече е получила и тестови честоти от Комисията по регулиране на съобщенията (КРС), които ѝ позволяват да извършва и тестове в реални условия с мрежата.

Операторът се похвали и с първата работеща базова станция от ново поколение в страната. Тя осигурява покритие в зоната около Националния дворец на културата (НДК) в София. Тестовите честоти, които са дадени от КРС, ще са достъпни през следващите шест месеца, през които А1 ще изпробва бъдещите услуги, които ще предлага чрез новата мрежа.

Сред тях ще бъдат както широколентов мобилен интернет, така и предлагане на фиксирани услуги за телевизия и интернет през 5G мрежа. Тя ще е значително по-бърза от 4G LTE Мрежите, като ще може да достига 20 000 MBit/s максимална скорост за сваляне и 10 000 MBit/s за качване.

5G мрежите имат и много по-голям капацитет. В тях могат да се свързват до 1 млн. устройства на всеки квадатен километър, което отваря вратата за т.нар. Интернет на нещата (IoT) и навлизането му в градовете. Чрез 5G мрежа ще може едновременно да се осигуряват услуги за крайни потребители, както и да се предлага мрежа за умни градове, автономни автомобили, здравеопазване и други индустрии и производства.

Всичко това може да се раздели на отделни части и да работи независимо едно от друго. А това позволява по-голяма сигурност и стабилност на мрежата като цяло.

5G мрежите ще са отговор и на очакваното 100-кратно увеличение на използвания трафик. Затова ще е нужен и по-голям радиочестотен спектър, за да може да се осигури както достатъчно голямо покритие, така и висока скорост. 5G мрежите се характеризират с нуждата от повече антени и базови станции, което може да се компенсира с по-малки приемници и антени, които да се интегрират дори в мебели и да осигуряват по-високо качество на локалното покритие.

Кога ще има 5G и в България

В момента има 49 оператора, които са тествали реална 5G мрежа в платформата на Ookla в около 15 държави по света. България също може да се нареди сред тях, след като от днес започват тестовете и изграждането на 5G мрежата на А1.

Телекомът започва постепенното изграждане на мрежата още сега, като се използва оборудване на Nokia. Започва се с обновяване на съществуващите базови станции, а по-натам ще бъдат добавени и "малки клетки" - в зоните, където има голямо струпване на устройства и високо потребление.

Следващите стъпки са придобиване на нужните честоти, като телекомът работи с КРС и за облекчаване на процеса по издаване на нужните разрешителни. В противен случай трябва да се извършва цялата разрешителна процедура за всяка базова станция поотделно, като целта е този режим да бъде опростен, за да може навлизането на 5G технолгията да стане по-бързо.

Телекомът изчаква и по-масовото навлизане на устройствата за крайни потребители, които да могат да използват 5G мрежи. Това ще стане в края на тази година и началото на следващата. Именно през 2020 г. А1 планира да започне да предлага първите 5G услуги за клиенти, първоначално в по-ограничен вид заради изграждащата се все още мрежа и по-малкото устройства.

Code: [Select]
https://www.vesti.bg/tehnologii/a1-zapochva-izgrazhdaneto-na-5g-mrezhata-si-v-bylgariia-6097106#comments
0 comments


Подсигуряването на Интернет на нещата (IoT) е нещо, което не може да се направи с универсален подход - всеки вид свързани обекти трябва да бъде оценяван индивидуално. За това предупреждава съпредседателят на Trusted Computing Group (TCG), НПО за разработване, дефиниране и популяризиране на отворени, неутрални за производителите, глобални индустриални спецификации и стандарти, който отговаря за Работната група за свързани системи.

Говорейки по време на втория ден на изложението Embedded Technologies Expo and Conference 2019, Стив Хана подчертава как засилващата се тенденция за по-голяма свързаност излага на риск много обекти и прави критичните системи за бизнеса и правителствата по-уязвими към атаки.

И докато често на подсигуряването на IoT се гледа като на една обща дисциплина, Хана е категоричен, че с всяко устройство трябва да се работи според индивидуалните му нужди. По думите му универсален подход не съществува.

"Когато обмисляте каквато и да е друга система за сигурност диференцирате подхода си според задачата. Ако става дума за заключваща система за дома ви например, това, което бихте използвали, би било много различно от това, което ще се използва за охрана на банка или правителствена сграда, защото мащабът на атака, която може да се очаква там, е много по-голям и сложен. Същото важи и за компютрите и свързаните системи. Когато мислим за сигурността, трябва да мислим за различни нива, които съответстват на риска", категоричен е той.

Хана илюстрира своята гледна точка, сравнявайки бейбифон с химически завод - и двете вероятно ще бъдат свързани като стандарт в близко бъдеще, но заплахите към двете и евентуалните последствия от тях са коренно различни.

"Въпреки че е важно устройства като бейбифоните да бъдат подсигурени, за да не могат да бъдат използвани за подслушване, при тях има и ценови аспект. Никой няма да плати хиляди долари за бейбифон, а за производителите това означава, че решението за сигурност трябва да бъде по-евтино", продължава Хана и добавя: "В случая с химически завод рискът е много по-голям, нивото на атака е вероятно да бъде по-сложно и сериозно финансирано. В резултат на това мерките за сигурност трябва да бъдат много по-строги. "Според специалиста персонализираният подход за сигурност изискван от Интернет на нещата, може лесно да бъде постигнат чрез технологиите, които са на разположение днес. Стандартите за сигурност на TCG се основават на концепцията за Trusted Computing, където Root of Trust формира основата на устройството и отговаря на специфичните му изисквания или тези на внедряването.

"Голямото разнообразие от опции за сигурност на TCG осигуряват градивни елементи за създаване на сигурни системи. В случая с химически завод, индустриалният дискретен TPM хардуер може да бъде вграден не само в защитната стена на централата, но и в системата за управление. Това ще даде възможност тези системи да бъдат наблюдавани в реално време и дори да се идентифицират и предотвратяват максимално сложни атаки. За устройства, които са по-малко рискови, може да се създаде TPM фърмуер, който има същия набор от функционалности, но е по-леко подсигурен и следователно по-рентабилен. И накрая, за много малки устройства, които не могат да си позволят TPM фърмуер, DICE предлага добра алтернатива", изброява Хана.

Code: [Select]
https://www.cio.bg/analizi/2019/06/28/3931311_sigurnostta_na_iot_iziskva_diferenciran_podhod/
0 comments
Pages: 1 ... 18 19 [20]