Recent Topics

Members
Stats
  • Total Posts: 675
  • Total Topics: 674
  • Online Today: 5
  • Online Ever: 102
  • (October 02, 2019, 12:32:40 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 4
Total: 4

Pages: 1 ... 23 24 [25]
Изложението TRUCK EXPO 2019, което ще се проведе от 6-ти до 8-ми юни на летище „Лесново“, ще представи редица екологични модели лекотоварни автомобили

Транспортът създава 23% от емисиите на парникови газове в света, причинени от изгарянето на изкопаеми горива. От общите емисии на парникови газове делът му е още по-голям – 75 на сто. На този фон статистиката, че все още над 90% от всички автомобилни превози зависят от петрола, буди недоумение. Още повече, че резултатът е видим - мръсен въздух, с всички последици за околната среда и здравето на хората.

 


Проблемът с качеството на въздуха в градовете в България, а и в други държави, е хроничен, но все повече се сблъскваме и с хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за неговото решаване. Но в битката срещу замърсяването с прах и азотни оксиди в жилищните райони, се появи неочакван съюзник и то от страна, която трайно бе нарочена за „най-големия замърсител“. Автомобилната индустрия впрегна зелените технологии в обществения и товарния транспорт, като започна видима промяна на транспортната структура и ефективното използване на ресурсите. Промяната на транспортните ни навици е бавен процес, който изисква ново поведение, инвестиции и инфраструктура.

Мислили ли сте, че в София ще говорим за здравословен избор на пътуване?

Вече 5 месеца 20 електрически автобуса YUTONG E12 се движат по линии на Столичния градски транспорт. Може би качвайки се в тях все още не си даваме сметка колко са тихи и изцяло без вредни емисии. Друг важен момент при електрическите возила е пробегът, който е особено критичен, когато говорим за обществен транспорт. Тези автобуси се движат с 12 L-Ion батерии, чийто капацитет е 324 Kwh. и изминават над 300 км. с едно зареждане. Не е изненадващо, че получиха наградата за най-екологичен модел на Световното автобусно изложение в Кортрейк, Белгия през 2017. При реална експлоатация на електробусите в София и амплитуда на температурата от (-20) до (+25), Е12 отчитат среден разход от 99 Kwh. Това означава, че могат да изминат 100 км за 16 лв. За същото разстояние един конвенционален автобус има разход от около 80 лв. Едва ли можете да разгледате технологиите и оборудването на тези автобуси, пътувайки по уличите на София, но можете да го направите в детайли на изложението за тежкотоварни автомобили TRUCK EXPO 2019 - от 6-ти до 8-ми юни на Летище „Лесново“.

TRUCK EXPO е на-голямото събитие за тежкотоварната автомобилна индустрия в България и тази година ще покаже впечатляващи модели камиони, като газовия влекач на SCANIA CNG G410, който намалява емисиите на CO2 и други емисии с 15% и има голям потенциал на горивна ефективност, с динамични характеристики, еквивалентни на 13-литров дизелов двигател. Камионите с конвенционално задвижване не отстъпват в надпреварата за икономични и чисти превози. DAF XF 530 FT SSC ще покаже горивна система „Common rail” и турбокомпресор със променлива геометрия, както и система за активна каталитична редукция на изгорелите газове, с които покрива и надхвърля актуалните Евро-норми. Впечатляват моделите, технологиите и оборудването, с които ще се представят на изложението и на FORD TRUCKS, ISUZU, IVECO, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, VOLVO TRUCKS, MAHINDRA, както и водещи марки лекотоварни автомобили, производителите на ремаркета и полуремаркета, фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, финансови инструменти и услуги, вериги бензиностанции, застрахователни компании. Организатор на TRUCK EXPO 2019 e Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), която обединява 44 компании, представляващи 66  производители на моторни превозни средства.

Code: [Select]
  http://m.computerworld.bg/167822444_obshtestvenite_i_tovarnite_prevozi_v_balgariya_pozelenyavat
0 comments

И тази година компанията за интелигентно земеделие ще вземе участие в най-голямото агроизложение на открито в България, което се провежда на летището в Стара Загора

Прецизно земеделие

През 4-те дни на изложението (14-17 май) от компанията НИК ще представят новостите и специалните предложения в прецизното земеделие, доказвайки своите лидерски позиции в тази сфера. Специално предложение по време на БАТА АГРО е за оборудване на комбайн с дисплей и управление Trimble и преместване на оборудването на трактор след жътва с включен трансферен пакет, както и специална отстъпка, която посетителите ще могат да разберат на място.Ексклузивно Trimble ще представят технологии и оборудване, с което вече са демонстрирани автономни трактори в края на 2018 г. в Лас Вегас, и което съвсем скоро ще е достъпно за всеки модел селскостопански машини.

Оптимизиране на торенето спрямо запасите в почвата с помощта на агрономските услуги на НИК Агро Сървис и услугата AGROBALANCE е вторият фокус на щанда на компанията, като екипът на НИК обещава да отговори на провокативния въпрос, който задава „Ако жънеш различно, защо ториш еднакво?“.Софтуерни решения

Софтуерните решения за администриране на земеделското стопанство и сателитно наблюдение на посевите са едни от първите стъпки към дигитално земеделие в България, която НИК развива и предлага на своите клиенти вече повече от 5 години, през които софтуерните платформи непрестанно се развиват и усъвършенстват. С тяхна помощ вече е изключително бързо и лесно създаването на VRA карти за азотно торене на базата на сателитни изображения в платформата GEOSCAN, както и изготвянето на декларации по чл. 69 и чл. 70 и изплащането на ренти с помощта на земеделския софтуер TechnoFarm.

Новости от тази година са и възможността за 360° видеонаблюдение на автопарка в реално време с помощта на FarmTrack, както и изготвянето на задълбочени анализи за разходите на горивото по машини.

Интелигентните инвентари с 140 години традиции в иновациите140 години иновации – това отличава инвентарите Kverneland. По време на БАТА земеделските производители ще могат да видят пълна гама инвентари Kverneland, включително инвентари за торене, сеитба, почвообработка, както и зелена линия.

Ненадмината прецизност при 18 км/ч при пролетна и при есенна сеитба с моделите Optima SX и u-Drill, които се предлагат както в стандартни версии, така и в модификации с торовнасяне. Предлагат се също така и по-малки сеялки DL, които са част от специалните предложения на компанията за БАТА АГРО.

Плугове с auto-reset защита и специална по-здрава, но в същото време неподатлива на счупване стомана по рецепта на Kverneland, както и дискови брани, валяци, продълбочители култиватори – както стърнищни, така и strip-till. Пълната гама инвентари Kverneland, която земеделците ще могат да видят, включва още торачките с патентовата система за разпръскване, която позволява прецизно торене дори в наклонени терени, шредери, косачки, както и високотехнологична прикачна пръскачка Kverneland Т3 с индивидуален контрол на всяка дюза.Прецизно пръскане с лидера по продажби в България - Berthoud

Прецизно пръскане с пръскачките от Berthoud, за които след публикуването на справките от КТИ стана ясно, че са най-предпочитаните в България за 2018година.

Пълна гама прикачни модели на марката, както и съвсем новият модел самоходна пръскачка – Berthuod Bruin, който ще направи своя дебют на БАТА АГРО!

No-till технология

Ексклузивно на БАТА от НИК ще покажат в действие No-till сеялка с висока точност на сеитбата на водещ американски производител с проследяване и контрол на дълбочината, разстоянието и влажността на полагане на семена.

Посетете щанда на НИК, за да разберете какви са специалните ценови промоции за БАТА АГРО 2019!

[code]https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/item/26424-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BD...

Read More

0 comments


Quectel Wireless Solutions представи ново решение, което подобрява безопасността при интелигентно шофиране. Решението се интегрира със интелигентна система за подпомагане на водача (ADAS) и система за наблюдение на водача (DMS). То бе представено по време на световната партньорска конференция на китайския телекомуникационен оператор China Unicom в края на април в Шанхай.

Проактивното решение за сигурност е базирано на многорежимния LTE Cat 6 интелигентен модул Quectel SC600Y/SC600T и алгоритъм за изкуствен интелект от партньорска компания за реализиране на възможностите на ADAS и DMS, включително наблюдение на неадекватно поведение при шофиране, прецизно откриване на превозни средства и пътни знаци, изпращане на предупреждения за потенциални рискове и др.

По отношение на ADAS решението може точно да идентифицира и локализира превозни средства, пешеходци, платна и пътни знаци и да изпраща предупреждения до водачите, ако засече опасност от сблъсък или неволно преминаване на лентата. Водачите получават главно четири типа предупреждения, включително предупреждение за напускане на лентата, предупреждение за преден сблъсък, наблюдение и предупреждение за спазване на дистанция и предупреждение за потегляне на автомобила отпред.

Системата за мониторинг на водача поддържа разпознаване и откриване на лице, като е в състояние да следи вниманието на водача, мигането на очите и движенията на главата. Шофьорите получават предупреждения за всяко отвличане на вниманието, като например обаждане, пушене, прозяване или оглеждане. При градски транспорт, таксиметрови услуги или пътнически транспорт на дълги разстояния решението позволява на администраторите да следят поведението на водача и съответно да подобрят управлението.

SC600T/SC600Y е ново поколение многорежимен Smart LTE Cat 6 модул на Quectel с операционна система Android 9.0. Той използва 8-ядрен процесор Qualcomm и 64-битови високопроизводителни процесори с графичен процесор AdrenoTM 506, поддържащи различни мултимедийни функции и технологията за USB зареждане Quick Charge 3.0.

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3120-quectel-predstavi-inteligentno-reshenie-za-sigurnost-pri-shofirane
0 comments
Финансирането е осигурено от АПИ за поддържането на републиканската пътна мрежи през следващите 5 годиниПри втория опит на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за възлагане на обществени поръчки за текущо и зимно почистване на републиканската пътна мрежа за следващите 5 години, общо подадените оферти са 62 за шестте отделни търга. Бройката е голяма, тъй като всяка поръчка е разделена на позиции по области, за които фирмите участват поотделно.

В петък пътната агенция отвори офертите за Североизточен, Северозападен и Северен централен район, като офертите за останалите три района – Югозападен, Югоизточен и Южен централен, бяха отворени на 9 май. Общият бюджет е 474 млн. лв., които са разпределени между шестте района.

Първият опит на АПИ за възлагане на поръчките удари на камък и процедурите бяха прекратени в началото на годината, тъй като след жалби Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи редица пропуски и грешки в документацията. След нанесени корекции пътната агенция отново обяви процедурите.

От подалите оферти прави впечатление, че две от най-големите строителни фирми в страната не участват в процедурите – „Джи Пи груп“ и „Главболгарстрой“. За най-много области е кандидатствала „Трейс груп холд“ с различните си подразделения. След нея с по 6 оферти са „ПСТ груп“ и „Инфра експерт“.

Code: [Select]
https://www.economic.bg/bg/news/11/vtori-opit-62-oferti-v-borbata-za-474-mln-lv-za-poddarzhane-na-patishta.html
0 comments
То е първият продукт, излязъл от лабораторията за иновации на ОББ и ДЗИ SurfStudioНово българско мобилно приложение ще помага на хора, изпаднали в беда, да се свържат с екип на спешна помощ, повишавайки шанса си за оцеляване при изгубване в планината например или при катастрофа. То се нарича e-SOS и вече е достъпно безплатно за потребители на Android, а до края на седмицата – и на iOS. Апликацията е разработена съвместно между Vivacom, ДЗИ и Сирма Груп Холдинг.

„Много хора се губят в планината, а и сме на едно от първите места в Европа по смъртни случаи при катастрофи на глава от населението“, коментира Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ, и допълва, че „много от тях може да бъдат спасени, ако на момента се приложени правилно лечение“.

Така например в приложението e-SOS човек може да вкара важни данни като кръвна група, алергии и други, които да дадат на спешните екипи правилна насока за животоспасяващи стъпки. Чрез бутона SOS пък се дава възможност за директна връзка с екипите на 112. Има и опция за споделяне на точното местоположение на ползвателя и неговото здравно досие с избраните спешни контакти.

Всяка от двете компании, стоящи зад идеята за e-SOS – Vivacom и ДЗИ, са размишлявали преди това поотделно върху проблеми, които са срещали в процеса си на работа. Главният изпълнителен директор на телекома обръща внимание, че много често се свързват с тях при издирването на загубили се в планината хора, за да предоставят информация за последно засеченото местоположение на устройството на човека.

„Замислехме се какво е онова нещо, което човек може да взема в планината със себе си, не му е много тежко, обаче може да каже къде е, а и да посочи пътя откъдето е минал“, коментира Атанас Добрев. Разликата с Google Maps например е, че то може да каже къде е бил потребителят последно, но не и посоката на придвижване. „Но да се знае откъде е минал човек и в каква посока се движи, помага много при загубили се в планината“, изтъква още той.

Екипът на Vivacom тръгва от тази посока, а този на ДЗИ – от проблема с пострадалите при катастрофа. Много често хората попадат в спешното отделение, където обаче лекарите не разполагат с никаква информация за неговото състояние.

„Така естествено се разбрахме да съберем двата проекта и да помогнем с правилна информация в точния момент“, обобщава Добрев.

Компаниите не планират да изкарват пари от приложение, което е безплатно за ползване от всички. Потребителите могат да го изтеглят свободно, като не е задължително да са клиенти нито на Vivacom, нито на ДЗИ.

Приложението е разработено в новата лаборатория за иновации SurfStudio на ОББ и ДЗИ, която бе официално представена днес пред журналисти. Пространството е оборудвано с различни постижения на съвременните технологии и иска да вдъхнови служителите да експериментират с различни решения, да търсят оптималното взаимодействие с технологичния напредък и да прилагат иновациите в своята дейност.

SurfStudio цели да се превърне в платформа за споделяне на иновации и обмяна на идеи в ОББ, ДЗИ и останалите компании от Групата KBC. Такива лаборатории тя вече има в Прага, Братислава, Дъблин, Брюксел и Будапеща.

Code: [Select]
https://www.economic.bg/bg/news/11/mobilnoto-prilozhenie-e-sos-shte-pomaga-na-izpadnali-v-beda.html
0 comments

Напредъкът в науката и технологиите разкрива нови възможности за прецизната медицина да удължава човешкия живот

Огромни инвестиции през следващото десетилетие ще се насочат към технологични компании, които се опитват да забавят смъртта на човека. Очаква се този пазар да достигне поне 600 млрд. долара до 2025 г., според една от големите инвестиционни банки на Уолстрийт.

Компании за секвениране на генома като Illumina, високотехнологични играчи като Alphabet и биотехнологични компании като Novartis са на ръба на безпрецедентно подобряване на качеството и увеличаване на продължителността на човешкия живот, казват анализаторите Феликс Трън и Хаим Израел от Bank of America Merrill Lynch (BofA).

Иновациите в науката за генома, големите данни и „безсмъртието“, което включва носими технологии и продукти в така нареченото „уелнес“ пространство, може скоро да удължат здравословния човешки живот далеч над 100 години, твърдят от BofA пред CNBC.

Медицинските познания ще се удвояват на всеки 73 дни до 2020 г., спрямо всеки 3,5 години през 2010 г., а разходите за секвениране на генома паднаха с 99,999% от 2003 г. досега, отбелязват Хаим Израел и Феликс Трън. Този напредък разкрива нови възможности за прецизната медицина да удължава човешкия живот.

Дълго време тема от областта на научно-фантастичните романи, удължаването на човешкия живот би могло да бъде все по-привлекателен начин за печелене на пари на публичните пазари. Екипът на Bank of America изтъква пет ключови подтеми на този пазар, оценяван в момента на 110 млрд. долара – геномика, големи данни/AI здраве, бъдеща храна, безсмъртие и „Moonshot медицина“.

Геномика

Очаква се геномиката да формира пазар в размер на 41 млрд. долара до 2025 г. и да осигури „следващо поколение технологии за редактиране на гени, които предлагат потенциално революционен напредък в превенцията и лечението на болести“.

Авторите на анализа дават за пример фирми като вече споменатата Illumina ($46 млрд.), производителя на лабораторни инструменти Agilent ($27 млрд.) и производителя на научно оборудване Danaher ($89 млрд.). Illumina, в частност, играе важна роля при предварителното изследване на болестите, разработването на лекарства и създаването на молекулярни тестове.

Големи данни / AI здраве

Напредъкът в изкуствения интелект (AI), съчетан с непрекъснато нарастващия брой здравни данни, трябва да помогне на изследователите да анализират патологията или изследването на причините и последиците от болестите през следващите години. Подобренията в технологията имат потенциал да намалят разходите, свързани със здравето, и да направят възможна прецизната медицина, твърдят анализаторите от BofA.

Имена в това пространство, което се очаква да се разрасне до 36 млрд. долара към 2025 г., са Alphabet (компанията-майка на Google), Amazon (вкл. съвместното му предприятие с Berkshire Hathaway и J.P. Morgan Chase) и Apple.

Бъдеща храна

Компаниите за хранителни продукти, от които се очаква да осигурят „по-здравословно хранене и устойчиво човечество на планетата“, са представени от имена като Dow DuPont и WW International. Тези фирми, според BofA, следва да наложат „редактирането“ на земеделските гени, както и по-здравословен начин на живот и потребление.

„Безсмъртие“

Темата за „безсмъртието“ се очаква да създаде пазар на стойност 504 милиарда долара до 2025 г. Тя ще помогне за удължаване на живота, подобряване на човешката жизненост и за това населението на планетата да заживее по-свободно от болести.

Компаниите, които представят „безсмъртието“, както е описано от BofA, включват фирми за здравни технологии като Intuitive Surgical и Zimmer. Те вече работят с Apple Watch по клинично проучване на 10 000 пациенти за замяна на коляното и тазобедрената става.

„Moonshot медицина“

Фирмите от т.нар. „Moonshot медицина“ – или тези, които предлагат революционни решения за здравеопазване – включват геномни компании като Illumina и терапевти като Sangamo, Vertex Pharma и Neurocrine. Те работят за лечение на някои от най-трудните болести на човечеството, вариращи от кистозна фиброза до Паркинсон и Алцхаймер.

Code: [Select]
  https://technews.bg/article-116476.html
0 comments
Опростени и сигурни технологии, задвижвани от облачната платформа на германския софтуерен гигант, помагат на клиентите да превърнат своя бизнес в интелигентно предприятие

Благодарение на дългогодишния си опит в бизнес процесите и тясното сътрудничество с клиенти и партньори, SAP SE доставя точните решения, които дават на компаниите конкурентни предимства и предоставят на клиентите си уникално преживяване. В петък компанията представи новите си облачни услуги в SAP HANA, които целят да внесат мощта и производителността на базата данни на тази софтуерна платформа в облачната инфраструктура, където да действа като портал към данни от всякакъв размер като начин за справяне с предизвикателствата със силозни данни. Комбинацията от технологията с вътрешна памет на SAP HANA с виртуализацията на данните води до улесняване на потребителите и гъвкавост при управлението на данните. Алокираното пространство за големи данни позволява на предприятията да развиват своите данни, управлявани от SAP HANA, без никакви ограничения.

Едновременно с това, компанията планира локално базираните клиенти на SAP HANA да се възползват от новите облачни услуги, тъй като те могат гъвкаво да добавят капацитет, когато това е необходимо.

В същото време SAP Cloud Platform се развива допълнително в технологична платформа за бизнес, позволяваща на клиентите лесно да разширяват и интегрират SAP приложения с различни възможности. Както SAP, така и партньорите обогатяват платформата, като допринасят и разширяват своя бизнес опит.SAP HANA Cloud Services и SAP Cloud Platform имат за цел да предоставят на клиентите достъп до всички данни на SAP и на приложения от трети страни, да намалят дублирането на данни и да предложат единна точка за сигурност и управление. В резултат на това, лицата, вземащи решения, имат всеобхватен и пълен достъп до данни, както и увереност, че тяхната инфорамция е защитена. Хората, вземащи решения, могат също така лесно да прилагат усъвършенствани анализи, машинно обучение и други техники към бизнес процесите, за да откриват нови възможности.

Нови интелигентни решения за SAP HANA и SAP Cloud Platform

Новите облачни продукти, услуги и инициативи в SAP HANA включват:

- SAP Data Warehouse Cloud обединява хетерогенни данни в едно решение, поддържайки сигурността, доверието и семантичното богатство на данните на компанията. Потребителите могат бързо да получат достъп до цялото си поле от данни и да го превърнат в стойност за бизнеса и всичко това чрез гъвкав модел на ценообразуване спрямо потреблението.

- SAP and OpenText затвърждава партньорството си с планове за разширяване на SAP Cloud Platform с неструктурирано съдържание за интелигентното предприятие. В най-скоро време се планира да се осигури управление на документи в мащаб, необходим за различните типове организаци, като услуга, налична в SAP Cloud Platform с бъдеща интеграция в рамките на SAP S/4HANA Cloud и други интелигентни корпоративни приложения, които предстоят да я интегрират. Услугите ще помогнат на клиентите да подобрят потока на всички видове информация, да си сътрудничат през целия бизнес процес, да отговарят на изискванията за съответствие и да увеличават производителността.

В допълнение към повече от 100 интелигентни сценария, SAP планира да внедри допълнителни актуализации на технологиите на SAP Leonardo като изкуствен интелект (AI), Internet of things (IoT) и разширения анализ в бизнес процесите, за да осигури информация в реално време. По този начин клиентите ще могат да ръководят бизнеса си в облака с по-голяма прецизност, ефективност и гъвкавост, за да правят по-бързи и уверени решения:

Технологичните услуги SAP Intelligent Robotic Process Automation (RPA) са на разположение за автоматизиране на бизнес процесите и повишаване на производителността чрез „дигитални ботове“. Тези софтуерни роботи заместват ръчните задачи, интерпретират текстовите комуникации или подпомагат крайните потребители с дефинирани и повторяеми бизнес процеси. SAP Intelligent RPA е тясно интегрирана в SAP Cloud Platform и основните дигитални решения на компанията като SAP S/4HANA.

SAP Data Intelligence е планирано да бъде първото корпоративно решение с цялостен жизнен цикъл за данни и машинно обучение. То е създадено, за да даде на потребителите по-голям контрол върху техните данни, модели и внедряване. SAP Data Intelligence също така им позволява да адаптират най-новите тенденции и технологии чрез комбиниране на решението SAP Data Hub и SAP Leonardo Machine Learning Foundation в едно интегрирано облачно предложение, използвайки установени отворени софтуери като TensorFlow. Със SAP Data Intelligence потребителите могат да се свързват, откриват и организират SAP HANA и източници на данни от трети страни, за да автоматизират прочистването на масивите от информция. Планира се...

Read More

0 comments

                                                                                                                                                                                                             
 На 10 и 11 май т. г. в Технически университет-София традиционно ще се проведат "Дни на роботиката", организирани от Студентски клуб "Роботика" към учебното заведение.

В рамките на първия ден инженери от компании и университети ще обсъдят теми, свързани с роботиката, 3D принтиране, изкуствен интелект и др., ще представят свои разработки и ще споделят опита си в дадената сфера. През втория ден ще се състоят състезания и демострации на роботи, дронове и иновации. Предвидени са работилници по запояване и сглобяване на роботи и дронове, състезания с дронове, презентации на много интересни разработки от компании с възможност за задаване на технически въпроси по тях.

Може да се регистрирате за събитието тук.

Code: [Select]
http://automation-bulgaria.com/article/2382-tu-sofiia-organizira--dni-na-robotikata--2019
0 comments
Pages: 1 ... 23 24 [25]