Members
Stats
  • Total Posts: 747
  • Total Topics: 746
  • Online Today: 3
  • Online Ever: 221
  • (December 01, 2019, 04:54:10 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 2
Total: 2

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 20


Усвояването на пространството около нас се осъществява все по-оптимално. Постепенно обаче започваме да изпитваме потребност всичко в една урбанизирана среда да е лесно и бързо да си предава информация. Е, такава възможност има. Сензорите и активиращите устройства за Интернет на нещата, които предлага iNELS, успешно създават връзката между отделните компоненти на пространството в един умен град. Ето какво научи Инженер.bg за модерния начин на общуване не между хората, а между нещата.Какво е iNELS Air и как кара компонентите, уредите и системите да си „говорят“?

Безжичните комуникации и IoT се характеризират с потреблението на ниска мощност в широко пространство (Low Power Wide Area – LPWA). Концепцията iNELS Air на бранда на Елко ЕП за умни технологии – iNELS, е проектирана в отговор на динамично развиващите се мрежи за IoT (Интернет на нещата) и интелигентното управление на градска среда. Тази технология е създадена, за да осигурява пълно покритие в сградите с енергоспестяващи и ценово ефективни устройства.

Групата продукти включва сензори и задействащи устройства за комуникация по протоколите на комуникационните мрежи Sigfox, LoRa и NarrowBand-IoT, като отделните продукти имат инициалите „S“, „L“ или „NB“ в своето наименование спрямо типа на свързване, който превръща всяка обикновена територия в така наречените smart city.Да свържем всичко в едно с iNELS Air

Данните от сензори и устройства се изпращат чрез предаватели (BTS станции) до сървър за управление, откъдето постъпват към главния сървър. В зависимост от изискванията на потребителя, могат да се изпращат данни и към приложение за смартфон.

„Инсталирането на отделни сензори и детектори е много просто. Устройствата се поставят в обхвата на мрежата, а активирането на сензора се постига с помощта на QR код, който се поставя върху всеки компонент. За работата на отделни уреди е необходимо да има сигурна връзка с доставчика на мрежата. Тази свързаност позволява да бъдат избрани индивидуални интервали за изпращане на информация според конкретни изисквания “, разясниха от iNELS.Как се използват и управляват устройствата iNELS Air?

За да използвате устройствата от серията iNELS Air е необходима регистрация в облака на ELKO, където ще се събира текущите данни и ще се съхранява историята и настройките. На един акаунт могат да бъдат зададени неограничен брой устройства, а ELKO Cloud е защитен с SSL протокол.

„Данните от iNELS Air устройствата могат да бъдат визуализирани в няколко варианта и комбинирани помежду си. Важен носител на цялата информация и общата история на всеки уред е ELKO Backend. От това хранилище всички операции могат след това да се показват в приложение за смартфон, както и бързо и лесно да се разбере по всяко време текущото състояние на сензорите и задействащите устройства“, посочиха в заключение от българското дружество.Повече информация за продуктите, които Елко ЕП предлага, можете да намерите ТУК.

https://www.инженер.bg/kip/discussions/inels-динамично-развиващ-iot-мрежи-модерни-безжични-комуникации
0 comments


Капацитивните сензори могат да се използват в голямо разнообразие от приложения. В днешни дни те са незаменима част от съвременните технологии за автоматизация на производството. Широката гама сензори, които Rechner Sensors предлага, е ключов елемент за успеха на марката. „Текущите стойности на нивото на течности и насипни материали или контролът на предварително зададено от потребителя ниво са едни от най-често следените показатели в различни технологични процеси. Rechner Sensors предлага три серии капацитивни сензори TrueLevel, PerLevel и i-Level, които гарантират надеждно и точно измерване“, информираха за Инженер.bg от фирма Райкос Тех, която предлага изделията на Rechner Sensors в България.

Капацитивните системи и сензори за измерване на ниво на Rechner Sensors се основават на патентования от компанията принцип на измерване с три електрода. При този метод на измерване контейнерът е част от измервателната система. Той трябва да бъде метален или върху него да се положи метално фолио, като дължината му следва да бъде по-голяма или равна на дължината на сондата. Полученият голям измервателен обем е причина отлагането на материал върху повърхността на пробата да не влияе върху резултатите от измерването.Специфики на серията TrueLevel

Системите за ниво на запълване TrueLevel използват аналогов принцип на измерване и автоматично компенсиране на диелектричната константа εr. Изходните сигнали са в диапазона 4…20 mA или 0…10 V. Сондата измерва текущите условия в контролната зона, която е на върха ѝ, като автоматично компенсира потенциалните отклонения, които могат да възникнат например при промяна на материала или в случай на изменение в диелектричната константа на продукта.Настройката на сондата се извършва с помощта на празен контейнер. Това е особено рентабилно, тъй като пълненето на контейнера често отнема много време или неговото напълване не e възможно.Характеристики на капацитивните сензори PerLevel

PerLevel са капацитивни системи за ниво на запълване при контрол на гранични стойности. С помощта на тази система една сонда може да измери до четири прагови стойности/нива на запълване. Потребителят определя позицията и броя на желаните точки на превключване. Това позволява сензорите да бъдат оптимално адаптирани към изискванията на потребителите.„Сензорите TrueLevel и PerLevel е възможно да се доставят като варианти с аналитичен електронен блок за приложение във високотемпературен диапазон до +250 °C, ако сондите са поръчани с подходящ материал на корпуса“, поясниха от Райкос Тех.

За сензорите за ниво i-Level

i-Level са капацитивни сензори за ниво на запълване с аналогови и/или бинарни точки на превключване, при които потребителят сам настройва позицията на аналоговите измервателни секции и една или две точки на превключване, като може също да регулира и други позиции в зависимост от конкретния диапазон на измерване. Сензорите i-Level са с вграден електронен аналитичен блок.„Максималната дължина на сондите и за трите системи е 2000 mm. В зависимост от изискванията се предлагат сензори с различни материали на корпуса и технологични връзки, които са надеждни, химически устойчиви, безопасни за хранителни продукти и могат да бъдат използвани в промишлени отрасли от всякакъв тип“, коментираха в заключение от Райкос Тех.

Повече информация за Райкос Тех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!https://www.инженер.bg/kip/news/райкос-тех-капацитивни-системи-ниво-truelevel-perlevel-i-level-rechner-sensors
0 comments
Д-р Николай Нешев, бизнес консултант и хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 27.11.2019

 
Спътниковите технологии могат да дадат голям тласък при прогнозирането на природни бедствия. Това каза д-р Николай Нешев, бизнес консултант и хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Когато се натрупва енергия в земната кора преди мащабно земетресение, тя влияе на концентрацията на електрони в йоносферата в Земята. Благодарение на тази промяна може да се правят предварителни измервания за процесите в земната кора".

Той обясни, че специалисти в Япония са наблюдавали изменения преди възникване на цунами.

"Ефектът е доказан в научен смисъл. Трябва технологията да се развие до такава степен, за да има възможности за постоянно наблюдение".

Нешев разказа и за магистърската програма „Аерокосмическо инженерство и комуникации“ в СУ.

"Магистърската програма е интересен опит за възраждане на голямата скорост на развитие на аерокосмическото инженерство в България, натрупана до 90-те години на миналия век".

Гостът припомни, че България има двама космонавти и изстрелян собствен спътник.

"През последните 25 години набраната скорост на развитие намаля до много ниски нива. Трябваше по някакъв начин да се възроди интереса към тази област“.

Според него за да участва успешно България в проекти на Европейската космическа агенция, те трябва да бъдат на авангардно технологично и бизнес ниво.

"Агенцията е бизнес организация, въпреки че в нея членуват държави. Не е толкова лесно след периода на затишие в българската космическа програма да се набере достатъчна скорост, за да се участва равностойно в тези проекти".

Вижте целия разговор във видеото.

https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2019-11-27/kak-spatnikovite-tehnologii-mogat-da-predvizhdat-prirodni-bedstviya
0 comments
Градът на бъдещето ще разполага с най-важното, за да направи живота ни по-добър - данни.Ако съдим по всичко, което ни се поднася като информация за умните градове, то спокойно можем да заключим, че градът на бъдещето е абсолютна утопия. Всяка идея, че умният град ще реши всички проблеми на градската среда, с които се сблъскваме сега, а това ще се случи за година или две, са напълно нереалистични. Може би е време да погледнем по-реалистично на този въпрос и да кажем кои са най-големите ни заблуди досега по повод умните градове.

Ще се случат бързо

„Рим не е изграден само за ден“, както гласи прочутият израз. Интелигентният град на бъдещето също няма да се роди само с обещания и надежди. За целта са нужни няколко елемента:

1) Технологии - Без развиване на решения за умния град, няма как да постигнем целите си. Това обаче също иска време.

2) Сигурност – Трябва да се уверим, че цялата инфраструктура на умния град е достатъчно защитена от кибератаки и възможни проблеми.

3) Сътрудничество – бизнесът, държавата и академичните среди трябва да са готови да работят заедно, за да развиват решенията, възможностите за имплементирането им и средата като цяло.

4) Визия – елемент, който не е за подценяване. Истински умният град ще бъде изграден само върху реалистична за изпълнение стратегия с ясни цели и визия за бъдещето, включително какво ще донесе умният град на всички засегнати страни.

Всичко това ясно подсказва, че умните градове у нас няма да се появят бързо, а трябва да работим за тях стъпка по стъпка.

Ще включват летящи коли

На този етап все още е спорно кога ще видим напълно автономни коли по пътищата на градовете. Футуристичната идея за летящи таксита и колите на бъдещето е подхранвана от компании, за които е важно да показват, че мислят напред чрез иновации, като Uber. Не бива да забравяме обаче, че това са думи, свързани с очакванията на инвеститорите към тези компании. Да, вече се появват прототипи на летящи коли, но моментът, в който ще ги видим да летят свободно над градовете ни, не е никак близо. Това ще иска не само нови стандарти за сигурност, по-добри технологии, но и разрешителни за летене, промени в законодателството на различните страни и още.

Обозримо бъдеще

С оглед на климатичните промени, все по-голямата дигитализация и промени в потребителските желания, да се предвиди как ще изглежда градът на бъдещето не е лесна задача. Разбира се, не трябва да спрем да мислим за това как да подобряваме градовете си, но е трудно да кажем дали всичко, което правим днес, ще се отплати напълно утре.

Какво тогава да очакваме?

„Можем да очакваме дигитална трансформация на града, свързана с няколко неща: по-бърза администрация, електронни регистри и достъп до тях, лесен достъп до услуги през интернет, повече възможности за бизнеса, обществен контрол на разходите, електронно таксуване в градския транспорт, интернет на нещата, умно паркиране, системи за мониторинг качеството на въздуха“, коментира в отговор на този въпрос Калоян Боровинов, старши специалист Управление на специални проекти, M2M решения и иновации в отдел Корпоративни продажби във Vivacom.

По думите му умният град, към който ще се стремим, ще позволява по-добро управление на данните и предоставяне на отворени данни за градския транспорт в реално време, от станциите за измерване качеството на въздуха, информация за ремонтите по пътищата, за трафика, сметосъбирането и за различни електронни услуги.

„Всичко това води до спестяване на разходи на общината, бизнеса и гражданите. По-добра среда за живот. Лесно управление, прозрачност и въвеждане на стандарти в различните направления“, коментира в заключение той.

Code: [Select]
  https://www.investor.bg/biznes-v-umniia-grad/498/a/realistichno-za-umnite-gradove-otvyd-letiashtite-koli-i-golemite-obeshtaniia-293834/
0 comments
Целта е да се работи активно за повишаване на българската експортна дейностИзпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съвместно със „София Тех Парк“, Българската стартъп асоциация (BESCO), СофтУни, „М3 Комюникейшън Груп“, Българската агенция за експортно застраховане, Асоциацията на бизнес клъстерите, „Ендевър България“, Българска стопанска камара и Висшето училище по застраховане  и финанси (ВУЗФ) ще създадат Експортен хъб. Неговата цел е да работи активно за подпомагане на интернационализацията на бизнеса и повишаването на българската експортна дейност.

Експортен хъб-България (Export Hub Bulgaria) ще работи в помощ на българските компании, които искат да разширят дейността си извън границите на страната. Той ще създаде платформа, която ще улесни предприятията при навлизането им на чужди пазари и ще им осигури достъп до необходимата информация за спецификите и особеностите на дадения пазар.

Инициативата ще предостави възможност на фирмите да развият и усъвършенстват своите умения и познания, както и да участват в мрежа за обмяна на пазарна информация, опит и знания чрез онлайн и офлайн събития.

В рамките на Експортния хъб, чийто домакин е „София Тех Парк“, ще бъде предоставена възможност на всяка страна с посолство в България да направи презентация на бизнес климата и възможностите за навлизане на чуждестранни фирми в съответната страна, както и да информира за всички особености, специфика, регулаторни режими и др. на своя пазар и да даде практически съвети, които биха били полезни за развитието на двустранната търговия.

Официалното подписване на Споразумението за създаване на Експортен хъб - България ще се състои от 11.00 ч. на 2 декември 2019 г. в сградата на иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

Code: [Select]
  https://www.economic.bg/bg/news/12/sofiya-teh-park-i-partnyori-sazdavat-eksporten-hab-balgariya.html
0 comments
Изкуственият интелект не е края на човечността, категорична е проф. Силвия Илиева от СУИзползването на изкуствения интелект (AI) при дроновете помага за разрешаването на голяма част от проблемите с електрозахранването в България. „Благодарение на дроновете ние установяваме до 15 пъти повече проблеми за разлика от техника“, заяви Андрей Бъчваров, генерален мениджър на BICA, по време на втората част на панела „Хора vs машини: във времена на изкуствен интелект“, на конференцията „Изкуствен интелект и АЗ“ (AI&I).

"ЧЕЗ използва дронове при проверки на електрическите стълбове, които са на трудно проходими места", обясни Бъчваров. По думите му изкуственият интелект в лицето на дроновете влияе на около 2 млн. души в България. „Изкуственият интелект ни дава възможност да комбинираме данни, вследствие на това стигаме до концепцията на дигиталните близнаци“, обясни управителя на BICA, като добави, че дигиталните близнаци най-просто казано е вид симулация на определено действие. „В сферата на електрозахранването, чрез дигиталните близнаци ние можем да симулираме различни процеси като буря и пожари, което да ни помогне при решаването на проблемите“, добави още Бъчваров.

Експертът предупреди, че не трябва „да се хващаме на примамката на изкуствения интелект“ и да го използваме във всички сфери, само защото той прави нещата по-евтини. „Изкуственият интелект може да прави нещата по-евтини, но все пак трябва да внимаваме с него“, уточни генералният мениджър на BICA.

Концепцията за дигиталните близнаци беше доразвита и от проф. Силвия Илиева, от Факултета по математика и информатика към Софийския университет. По думите й ние, хората, помагаме на машините те да се развиват, а те от своя страна ни помагат да свършим по-добре работата си.

Проф. Илиева сподели за нов проект, който стартира Софийския университет, който ще се реализира с помощта на евросредства. „Ще бъде изграден технологичен хъб, в който ще се разработват дигитални близнаци на града. Тоест ще се правят модели на това как изглежда градът сега и как може да се промени към по-добро благодарение на технологиите. По думите на проф. Илиева това ще бъде място, на което младите хора ще могат да обменят идеи, които впоследствие да бъдат реализирани. „Бизнес моделът ни е насочен към изследването на различни етапи от развитието на умната индустрия и цифровия свят“, добави още тя.

И въпреки че AI вече е навсякъде, проф. Илиева бе категорична: „Изкуственият интелект не е края на човечността“.

Игит Карабаг, регионален директор за Източна Европа и Близкия изток на SAS, водеща компания в сферата на аналитичния и AI софтуер, също взе участие във втората част на панела "Хора vs машини: във времена на изкуствен интелект“, на конференцията „Изкуствен интелект и АЗ“ (AI&I). „Повече от 60% от идеите, които се появяват в лабораториите, свързани с изкуствения интелект, не се реализират на практика“, заяви Карабаг. По думите му това е проблем в световен мащаб, защото има „прекрасни идеи, които обаче остават завинаги във фабриката“, уточни регионалният директор на SAS.

Изкуственият интелект може да се дефинира като човешки действия, които трябва да се вложат в достатъчна машинна памет. „В сърцевината на всичко стои обаче човешкият интелект, не трябва да го забравяме“, категорична е Екатерина Миланова, информационен стратег, свързан с бизнес услугите на Telelink Business Services.

В тази връзка Сибина Ефтенова, партньор и ръководител на отдел "Търговско право и регулиране" в адвокатско бюро "Попов, Арнаудов и партньори", повдигна въпросът за правната отговорност, която носи изкуственият интелект. По думите ѝ се върви в насока за създаване на Фонд за заплащане на щети, причинени от роботи. "Обмисля се и задължителна застраховка на роботите", каза Ефтенова. „Все още се работи по тези така важни теми и всички чакаме да видим в бъдеще какво ще се случи, защото безспорно регулация е нужна“, добави тя.

Code: [Select]
https://www.economic.bg/bg/news/12/dronove-pomagat-pri-razreshavaneto-na-problemi-s-elektrichestvoto.html
0 comments


Модули на Quectel Wireless Solutions са инсталирани в камиони, които провеждат изпитания на интелигентен превоз на стоки в пристанищетo в Шанхай. За реализирането на проекта компанията си партнира с автомобилния производител SAIC Motor, телекома China Mobile и Shanghai International Port.
 
Интелигентните тежкотоварни автомобили, проектирани от SAIC Motor, са оборудвани с модерни технологии, включващи 5G, V2X и изкуствен интелект, за да осъществят интелигентно шофиране с 5G L4 позициониране на пристанището и да позволят по-ефективно транспортиране на товарите. Всеки камион е оборудван със сензори, които разпознават околната среда и неочаквани ситуации като странични ветрове, препятствия на пътя или движение на пешеходци. След пристигането на местоназначението превозните средства могат да паркират в целевите локации.

C-V2X модули от серията AG15 на Quectel са интегрирани в камионите, за да помогнат за идентифициране и комуникация с пътни обекти като пристанищни портове и светофари, което значително подобрява безопасността и ефективността при шофиране.

Изпитанията на новото транспортно решение започнаха в началото на ноември след издаването на тестов лиценз за "интелигентни свързани превозни средства" в Шанхай. Оттогава камионите са изминали общо 48 000 км в автоматичен тестов режим при специфични сценарии на пристанището, за да се провери тяхната експлоатационна пригодност, безопасност и ефективност.

Според изследвания на McKinsey and Company автоматизацията на пристанищния транспорт се е оказала по-безопасна, по-икономична и ефективна от конвенционалните методи. Въвеждането на автоматизацията обаче остава бавно в сравнение с други сектори, като една от причините за това са високите авансови разходи, свързани с трудностите при осигуряване на ефективни операции. Според експертния доклад навлизането на 5G дава безпрецедентна възможност на собствениците на пристанища да използват автоматизацията, за да намалят значително разходите (25-55%) и производителността (10-35%).
 
Безжични модули като тези от C-V2X портфолиото на Quectel предлагат дори по-висока разходна ефективност и гъвкавост в сравнение с конвенционалните средства за автоматизация, тъй като могат да бъдат инсталирани по спецификация, за да отговорят на изискванията на автомобилните производители и пристанищните власти.

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3239-moduli-na-quectel-sa-integrirani-v-inteligentni-kamioni-za-pristanishten-transport
0 comments


Производителят на индустриални 3D камери tofmotion представи една от първите в света функционално безопасни индустриални 3D ToF (Time-of-Flight) камери. В нея е интегриран ToF сензор на Melexis, предназначен за колаборативни роботи и самонасочващи се автономни превозни средства (AGV).

Камерата tofguard използва 3D ToF система, базирана на модула MLX75024 на Melexis, която е първата, получила одобрение за безопасност в машиностроенето. Приложението tofmotions spotguard осигурява надеждно наблюдение в реално време на обекти с изисквания за безопасност в производството, логистиката и работата на (колаборативни) роботи. Системата служи също за откриване на човешко присъствие и наличие на препятствия при транспортни средства с автономно управление.

Камерата изпълнява различни задачи за безопасност и предпазва хората и машините от сблъсък. В сравнение с традиционните сензорни решения за безопасност потребителите могат да се възползват не само от разширената функционалност и ефективност, но и от значително намаление на разходите.

Продуктовата гама tofguard е базирана на външната камера TFM IC5, допълнително усъвършенствана за безопасни приложения. Новите ToF камери са сертифицирани и одобрени по EN 13849 (Performance Level D) и EN 62061 (SIL 2). Благодарение на високата честота от 100 кадъра в секунда 3D камерата е по-бърза от средното. Всички изображения се обработват незабавно с помощта на вграден процесор, като информацията се предава директно към контролерите.Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3238-senzor-na-melexis-v-industrialnata-3d-tof-kamera-na-tofmotion
0 comments


Winning startup competitions is like a second nature to Develiot these days. On Friday night, a jury consisting of Tatyana Mitkova, co-founder and CEO at ClaimCompass; Vladimir Rusev, regional manager at Leanplum; and Nikola Stojanow, co-founder at Aeternity, selected the Bulgarian industrial IoT company out of ten participants as the champion of Betapitch Sofia. With this victory in the bag, Develiot will have the opportunity to go to the global finals in Berlin and compete for 6 months of free betahaus membership, €5k, and a trip to Silicon Valley.

The 8th edition of Betapitch Sofia also saw the return of two former contest winners – Spas Kerimov from Printivo and Miroslav Miroslavov from OfficeRnD delivered keynote speeches and told the audience about their significant progress since the times they pitched on the Betapitch stage.

Develiot: traction, scalability, and social impact.
For those who still have not heard the name, Develiot develops hardware sensing systems that help city officials make data-driven decisions. It’s interesting, though, that while municipalities are one of the main users of Develiot’s solutions, the 11-month-old startup has chosen not to sell directly to them but to scale much faster through telecommunication providers and IoT systems integrators. As of today, a total of 33 air quality monitoring stations have been installed in Sofia and Ohrid, and telcos like Telelink, Vivacom, and A1 have joined Develiot’s partnership network. Considering the big acknowledgment from Microsoft back in June and the more recent win at CESAwards 2019, Develiot’s team has all reasons to be optimistic about the future of its business.

Rising Stars
A number of relatively unknown before Betapitch startups got a positive reception and showed that we might hear their names a bit more often in the months to come. Ampeco, a company whose SaaS platforms enable EV charging and shared mobility operators to quickly develop their businesses, Cowork 7/24, a provider of flexible and affordable access to coworking spaces, and Sheetly, a solution to help web merchants with product data management, all demonstrated a great deal of initial customer interest and balanced experienced teams.

Code: [Select]
https://www.trendingtopics.at/bulgaria/the-industrial-iot-provider-develiot-is-2019s-betapitch-sofia-winner/
0 comments


Когато преди няколко години започнаха да се срещат публикации за бъдещето на телефонията и използваните SIM карти (subscriber identity module), се появи терминът eSIM, т.е. модул, който да бъде вграден директно в устройствата. Макар тогава това да беше още абстрактна идея, през следващите години станахме свидетели на това как SIM картите ставаха все по-малки, наред с развитието на самите устройства, които разполагаха с все повече функции в полза на потребителите. Това даде възможност да се стигне до създаването на eSIM (embed identity module), технологията, която разширява функциите на устройството и дава повече свобода и удобство на потребителите.


Днес технологията вече е достъпна и в страната, като А1 бе първият телеком у нас, който пусна eSIM за своите клиенти. За момента услугата е достъпна на няколко определени модела устройства от американския гигант Apple, но се планира скоро да бъде достъпна и за устройства от Huawei и Samsung.

Всеки потребител може да използва услугата по три начина – еSIM да бъде единствената карта в устройството, т.е. без да се поставя Nano SIM, да се използва като втора карта с друг номер – в тези случаи се комбинира с Nano SIM, както и друга новост – да се използва като допълнителна карта със същия номер на друго устройство.

Активация на eSIM
Първата стъпка е да се свърже устройството към Wi-Fi мрежа или да се използва 4G/3G мрежата на А1. От менюто на устройството трябва да изберете иконата за Settings и след това да изберете опцията Cellular / Mobile Data (наименованието зависи от версията на операционната система). Следващата стъпка е опцията Add Cellular Plan / Add Data Plan. Трябва да продължите със сканиране на QR код, който е предоставен от А1. С него трябва да се завърши активацията, за да може потребителят да персонализира настройките на своя eSIM.Опцията води до подменю, в което ще видите Add Data Plan и под него трябва да кликнете върху опцията със същото име.

Ще ви се отвори меню, в което ще можете да видите как вашето устройство разпознава eSIM – всеки iPhone разпознава еSIM като второ устройство (Secondary). Тук имате възможност да преименувате наименованието като изберете от няколко предефинирани опции – Business, Cellular Data, Personal, Primary, Secondary, Travel.

Когато сте готови с избора, трябва да определите основната SIM карта, т.е. основната мобилна линия. Това става като посочите в менюто Default Line една от двете, които са видими. След това кликвате на Continue, за да потвърдите вашия избор, като ще видите отметка към съответната SIM карта.

За удобство на потребителите, когато даден номер не е записан в листата с контактите на потребителя, той винаги се избира от основната SIM карта по подразбиране. Това може да бъде променено, когато се редактира всеки един номер, като потребителят може да зададе от коя карта да се провежда повикването.За удобство на потребителите, когато даден номер не е записан в листата с контактите на потребителя, номерът винаги се избира от основната SIM карта по подразбиране. Това може да бъде променено когато се редактира всеки един номер, като потребителят може да зададе от коя карта да се провежда повикването.

Допълнителни настройки
iPhone предлага на потребителя допълнителна настройка за популярните приложения iMessage и FaceTime. Потребителят може да посочи един от двата плана, т.е. коя от двете SIM карти да се използва. След маркиране с отметка върху една от двете опции се кликва отново върху Continue.

Когато пишете съобщения, може да изберете от коя карта то да бъде изпратено.Следващата допълнителна настройка е менюто, в което се избира коя SIM карта да служи за мобилен интернет. Ще ви се отвори менюто Mobile Data / Cellular Data, където да изберете картата.

Нови икони и приложение на eSIM
eSIM Какво е eSIM и как се използва новата технология А1 Блог
С настройването на eSIM устройството се превръща в двусимов смартфон – нещо, което потребителите на Apple дълго чакаха. Но това не е единственото предимство. Това, че можеш да използваш същия номер на друго устройство, без да се налага да местиш физическата Nano SIM от единия на другия смартфон, разширява опциите, от които потребителят може да избира.С новата...

Read More

0 comments
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 20