Members
Stats
  • Total Posts: 704
  • Total Topics: 703
  • Online Today: 78
  • Online Ever: 102
  • (October 02, 2019, 12:32:40 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 4
Total: 4

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 25


u-blox разшири своето портфолио от Bluetooth решения с ниско енергопотребление, като добави нови продукти към серията BMD, придобита наскоро от Rigado. Швейцарският производител представи Bluetooth модулите BMD-341, BMD-345 и BMD-360, които предлагат на клиентите пълен спектър от решения за техните специфични приложни изисквания.

Модулът BMD-360, напълно съвместим с най-новата спецификация на Bluetooth v5.1, е първият Bluetooth модул на u-blox, който поддържа новата функция за откриване на посока на Bluetooth сигнал. BMD‑360 е оптимизиран за приложения с голям обхват и разпознаване на баркодове в системи за сградна автоматизация, IoT инфраструктура, интелигентни производствени системи, складово стопанство, логистика и други услуги в закрити пространства. Функционалните възможности на модула са базирани на едночиповата (SoC) система NRF52811 от Nordic Semiconductor с интегрирани 32-битов процесор Arm Cortex-M4, работещ на честота 64MHz, и антенен елемент.

BMD‑360 се допълва от Bluetooth 5.0 модулите BMD-345 и BMD-341, базирани на SoC системата nRF52840 на Nordic. И двата модула имат U.FL конектор за приложения, изискващи външна антена. Това ги прави подходящи за използване в приложения като медицинско и промишлено оборудване, интегрирано в метални корпуси.

BMD-345 осигурява подобрена ефективност на голям обхват благодарение на интегрираните усилвател на мощност и малошумящ усилвател. Модулът е подходящ за приложения, изискващи разширено покритие и подобрено качество на сигнала, например в селското стопанство, системи за проследяване на стоки и Bluetooth мрежови ретранслатори.

BMD‑341 и BMD-345 са съвместими по изводи и габарити с всички останали продукти от серията BDM-34x, а BMD-360 е напълно съвместим с модулите BMD-330, BMD-300 и BMD-301.

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3217-u-blox-predstavi-novi-bluetooth-moduli-za-shirok-spektar-ot-prilojeniia
0 comments


По повод Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) и честването на 50-тата годишнина на компанията световен пионер и лидер в разработването и внедряването на Географски информационни системи (ГИС) - Есри, в България стартира национален конкурс за карти под надслов „Истории, проекти и мечти върху карта“. Конкурсът насърчава всички малки и големи откриватели да разкажат своята история с ГИС технологии.

В рамките на конкурса всеки от участниците ще има възможност да създаде печатна или интерактивна карта, с която да разкаже история на тема свързана с личен или обществен проект, специално преживяване, полезна информация, исторически или фактически данни, обществено значим проблем или призив за кауза.

Интерактивните карти съчетават една или повече уеб карти, придружени с текст, снимки и мултимедийно съдържание, които могат да направят всяка история вълнуваща по нов, интересен и увлекателен начин, използвайки универсалния визуален език на географията.

Представените карти ще бъдат оценявани от комисия, включваща доказани специалисти в областта на географските информационни системи, ГИС приложенията, картографията и естетиката. Най-добрите творби ще бъдат изложени по време на организираните по случай Световния ГИС Ден конференция и официален коктейл, които събират повече от 600 представители от различни сфери, а сред наградите за победителите са: Лиценз за водещия в света ГИС софтуер Esri ArcGIS Desktop; Едногодишен неограничен достъп до най-богатия електронен образователен център за геопространствени технологии –  Esri Training; Специализиран атлас със съвременни ГИС карти и др.

В конкурса могат да се включат както организации, така и индивидуални участници, като награди ще бъдат връчени в следните категории:

* Устойчиво развитие (карти, които са свързани с теми като околна среда, градско развитие, лични или обществени каузи, управление при кризи, добри практики и примери от дейността на организации и много др.).
* История и култура (карти за културни събития, фестивали, чествания, традиции, паметници на културата, исторически забележителности, градове, общности, местности и мн. др.);
* Образование (карти, които са насочени към обучението, образованието и изучаването. Истории за училище, университет, образователна институция, курс, кръжок и всичко, което ни помага да се развиваме и обогатяваме с нови и полезни знания);
* Пътуване и туризъм (познати и непознати места, пътища, гледки и преживявания, свързани с красотата на нашата родина).
Победителите от конкурса „Истории, проекти и мечти върху карта“ ще бъдат обявени на 13 ноември 2019 г., когато ще се проведе Световният ГИС ден в България в София хотел Балкан.

Code: [Select]
http://www.geomedia.bg/novini/item/7742-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B8%D1%81-%D0%B4%D0%B5%D0%BD
0 comments


За 12-ти пореден път Камарата на строителите в България връчи наградите на най-добрите строителни компании в бранша. Престижната церемония се състоя по време на Годишния бал по повод Деня на строителя в НДК, Зала 3. Общо 36 компании бяха отличени за своите постижения в строителната практика. За първи път КСБ връчи и три специални награди в категориите "Цялостен принос в строителството", "Най-динамично развиваща се компания" и "Инвеститор в човешкия капитал".

Домакините на тържественото връчване на наградите Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, и председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев приветстваха над 350 гости, сред които вицепремиерът Мариана Николова, председателят на Парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов,  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, депутати, ръководители на държавни агенции и ведомства, ръководствата на работодателските и браншови организации, водещи строителни фирми и др.

            „През 2019 г. направихме много, преодоляхме предизвикателства и продължаваме напред. Доказахме, че когато сме единни и обединени, можем да определяме ясни правила в бранша.“, каза председателя на УС на КСБ Илиян Терзиев. По думите му само с общи усилия строителния бранш може да се противопостави на сивата икономика и нелоялната конкуренция. „През тази година строителният сектор отбелязва ръст във всички дялове. Прогнозите ни за 2020 г. също са за растеж, предвид навлизането на програмния период в най-активна фаза.", допълни Терзиев.   

            „Безспорно 2019 г. ще бъде запомнена като успешна за бранша. Голямо предизвикателство пред строителния бранш за следващата година ще са предстоящите ВиК проекти.  Ще се работи по близо 800 км. водопроводна мрежа, 400 км канализация, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води.“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. По думите й е започнала работа по много големи проекти, които трябва да се изпълнят качествено и в срок.

Златни награди в Първа група - строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено),  прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения получиха „Главболгарстрой“ АД, „Обонато Билд“ ЕООД и „ЗСК Монтажи“ ООД, съответно в раздели „големи строители“, „средни строители“ и „малки строители“.

При строежите от транспортната инфраструктура, ценните отличия получиха „Трейс Груп Холд“ АД, „Симекс“ ЕООД и „Автомагистрали София“ ЕООД.

Златните призове в трета група -  строежи от енергийната инфраструктура, бяха връчени на „Дитсманн Енергоремонт Холдинг“ АД (големи строители), „ Т и Д Инженеринг“ ЕООД (средни строители) и „Протех“ АД (малки строители).

В групата на строежите от благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда златни статуетки получиха „Пайп Систем“ AД, „Мико – Д“ ООД и „КОЦЕВ и ЦВЕТАНОВ“ ООД.

Code: [Select]
http://www.geomedia.bg/novini/item/7741-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8
0 comments


Quectel Wireless Solutions, обяви, че 5G клетъчни модули на компанията са избрани от над 100 международни оригинални производители на оборудване (OEM) в широк спектър от индустриални сектори за техните настоящи и бъдещи 5G проекти.

Като една от първите компании, които предлагат 5G модули, базирани на 5G модема Qualcomm Snapdragon X55, Quectel си сътрудничи тясно със своите системни партньори, за да направи тази технология от ново поколение търговска реалност. Понастоящем инженерни мостри на модулите RG500Q и RM500Q (обхват под 6 GHz) с вградени приемници за сателитно позициониране се предлагат за 5G приложения като поточно предаване на UHD видео данни.
 
Решенията на Quectel са в състояние да трансформират и вертикални индустрии, както показа успешно реализираният през септември 5G телефонен разговор с помощта на модула RM510Q-GL.

"Като световен лидер в мобилните широколентови технологии се гордеем, че нашите 5G решения ускоряват безжичната комуникация в цял свят. Широкото приложение на нашите 5G модули ускори първата вълна от 5G приложения в индустрията и напредъка на IoT иновациите", подчертава Патрик Цян, главен изпълнителен директор на Quectel.

Quectel демонстрира своите 5G модули на 5G конгреса в Барселона, който се проведе от 14 до 16 октомври т. г.

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3219-5g-moduli-na-quectel-sa-izbrani-ot-nad-100-oem-proizvoditeli
0 comments


Българската платформа за е-здравеопазване Consento стартира партньорство с медицинския център "Неоклиник". Чрез нея пациентите на лечебното заведение ще могат да си записват часове и да имат достъп до над 50 лекари в различни специалности и до високоспециализирани изследвания като ядрено магнитна томография и компютърна томография.

Consento дава възможност да пациентите три възможности за записване на часове за прегледи или изследвания – по телефона, онлайн и чрез мобилно приложение:

Телефонните обаждания се приемат в специализирания медицински кол-център, осигурен технически от Consento, а административно от Верум Здравен Мениджър. Времето, в което пациентите имат достъп до тази услуга е от 8:30 ч.до 20:30 ч., 7 дни в седмицата.

Запазването на час за преглед или високоспециализирано изследване е достъпно и онлайн през сайта на Неоклиник. В меню ЕКИП, всеки пациент може да избере специалността на лекаря, от който има нужда. Към профила на всеки лекар има бутон "Запази час за преглед". В тази функционалност пациентът посочва минимално необходимите данни, за коректна заявка - възраст, типа и вида на прегледа, запознава се с графика на съответния специалист. След избор на дата и час, се въвеждат данните на пациента. Потвърждение за записания час се получава на посочените е-мейл и телефон. Така пациента винаги може да направи справка, ако забрави точната дата или час на своя преглед.

С профила си в Consento лекарите от своя страна виждат всички записани часове в своя календар и знаят кои пациенти предстои за прегледат до края на месеца. Медицинските специалисти могат да следят графика си както през браузър, така и в мобилното приложение на Consento за лекари. Те също могат да записват часове за преглед на своите пациенти – в момента на извършване на текущ преглед, телефонна и видео консултация с пациента.

Трети вариант за запазване на час за преглед е през мобилното приложение на Consento, което предлага и други функционалности като: онлайн консултация и електронно здравно досие.

Code: [Select]
https://computerworld.bg/it_liders/2019/10/22/3980014_bulgarskata_platforma_za_e-zdraveopazvane_consento/
0 comments


Станете част от най-голямото ГИС събитие в България – Конференцията по случай Световен ГИС ден 2019, която ще се проведе под надслов “Вижте това, което другите не могат”. Тя ще Ви даде възможността да:

* Се запознаете с най-съвременните ГИС технологии, които ще променят начина, по който възприемате и използвате ГИС
* Научите от водещите експерти в сферата на Геопространствените технологии световните тенденции и добри практики
* Разберете как другите потребители използват ГИС за ефективно решаване на проблемите и предизвикателствата във Вашата област
* Откриете ГИС продукти и решения, които ще Ви помогнат да работите по-бързо, лесно и ефективно
Обмените опит и идеи с колеги от различни организации и водещи ГИС експерти
* Създадете полезни партньорства
* Станете част от разрастващото се ГИС общество в България.

Code: [Select]
http://esribulgaria.com/?uc2013=основна
0 comments

В този сегмент производителите на селскостопанска техника предлагат уникални решения. А разликата в добивите, дори и в рамките на едно и също поле, може да достига 200-300%

Ася Василева

Причините могат да бъдат различни –участъци с ниска или висока кълняемост на културите, активността им на развитие, презимуването, въздействието на вредители или болести върху една и съща култура. При това разликата в добивите може да достига до 200-300%.

Върху тази пъстра картина пряко и косвено въздействие оказват множество фактори – условията на напояване, релефът, физическите или химичните свойства на почвата. И съответно отзивчивостта на културите на внасяните с торовете хранителни вещества на полето е неравномерна. А подходът с единна норма на торене само засилва тази неравномерност, водейки до преразход на вещества на едни участъци и дефицит в храненето на други.

Торенето с променлива норма позволява да се вземат предвид неравномерността в плодородието на почвите, както и останалите условия с цел точно дозиране на торовете на всеки отделен участък на полето. Подобна е ситуацията и със средствата за растителна защита. Много стопанства работят с фунгициди и хербициди с широк спектър на действие по цялата площ с еднаква норма на внасяне. Съответно ефективността на прилагането на препаратите за растителна защита в този случай също силно се различава в зависимост от множество фактори.Повечето европейски фермери вече са се отказали от торенето и пръскането с еднаква норма на внасяне и използват променливите норми, изхождайки от потребностите от конкретното вещество на всеки конкретен участък на полето. На първо място, това е продиктувано от икономически съображения. Анализът на средната себестойност на продукцията на европейските земеделски производители показва, че над две трети от разходите отиват за закупуването на торове и препарати за растителна защита. Оптимизирането на тези разходи и същевременното увеличаване на добивите позволяват да се изплатят инвестициите за закупуването на специална техника за торене и пръскане с променливи норми, както и за провеждането на базови тестове.


Специалистите казват, че диференцираното внасяне на минерални торове и препарати за растителна защита невинаги е само икономия и намаляване на разходите за тези ресурси. Същността на диференцирането е оптимално и максимално ефективно внасяне на торове и СРЗ на конкретните площи, в зависимост от плодородността на почвите, потенциала на добивите и други фактори. Съответно, резултат от прилагането на тази технология става увеличаването на добивите. Но все пак закупуването на техника, която да е в състояние да работи с променливи норми на внасяне, не е евтино. Специалистите обаче са изчислили, че размерът на печалбата от внедряването на такива машини в стопанството е от 15 до 30%.

Диференцираното торене и пръскане позволяват оптимално и максимално ефективно да се разпределят торовете и препаратите за растителна защита по конкретните площи.Все повече агрономи вече разбират, че солидният резерв за повишаване на добивите от културите се крие в управлението на храненето на растенията вътре в полето и в прицелния подход към растителната защита. В България технологията все още не се прилага така масово, както е по света. Интерес към нея проявяват основно големите земеделци, които са заинтересувани от оптимизирането на разходите и технологизация на производствените процеси с използването на най-новите технологии. Именно те имат достатъчно финансови средства за внедряването на тези технологии. Проблемът при тях е, че често с тази техника работи наемен персонал, а резултатите в такъв случай невинаги са оптимални. Ефективността от внедряването на цифровите технологии в големите агрокомпании често е по-ниска отколкото в стопанствата, където собственикът сам работи на полето.

Оффлайн и онлайн

Като цяло технологията на диференцираното внасяне може да се раздели на два конкуриращи си похода – оффлайн и онлайн.

В първия случай нормите на внасяне за всеки отделен участък на полето се определят предварително, и техниката работи по вече въведена програма с всички изчисления. Именно този подход предполага всестранна аналитика и съставянето на работни карти.

Онлайн подходът е основан на пресмятането и коригирането на необходимото количество торове директно по време на работа на машината, тоест при провеждането на операцията на полето. Този метод предполага използването на датчици-спектометри (N-сенсор, GreenSeeker, CropSpec), които се монтират на движещия се трактор.

Сензорът излъчва светлина на две дължини на вълните и измерва отражение...

Read More

0 comments
Techno Farm предлага софтуер за управление на земеделските стопанства. Работата с него улеснява земеделските производители и им помага при  очератаването на имотите, комасацията, въвеждането и организацията на договорите и изплащането на ренти, както и кандидатстването за субсидии.

<a href="https://www.youtube.com/v/QMCZNDNFpzA" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/QMCZNDNFpzA</a>
0 comments
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 25