Recent Topics

Members
Stats
  • Total Posts: 706
  • Total Topics: 705
  • Online Today: 4
  • Online Ever: 102
  • (October 02, 2019, 12:32:40 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 2
Total: 2

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 25

В този сегмент производителите на селскостопанска техника предлагат уникални решения. А разликата в добивите, дори и в рамките на едно и също поле, може да достига 200-300%

Ася Василева

Причините могат да бъдат различни –участъци с ниска или висока кълняемост на културите, активността им на развитие, презимуването, въздействието на вредители или болести върху една и съща култура. При това разликата в добивите може да достига до 200-300%.

Върху тази пъстра картина пряко и косвено въздействие оказват множество фактори – условията на напояване, релефът, физическите или химичните свойства на почвата. И съответно отзивчивостта на културите на внасяните с торовете хранителни вещества на полето е неравномерна. А подходът с единна норма на торене само засилва тази неравномерност, водейки до преразход на вещества на едни участъци и дефицит в храненето на други.

Торенето с променлива норма позволява да се вземат предвид неравномерността в плодородието на почвите, както и останалите условия с цел точно дозиране на торовете на всеки отделен участък на полето. Подобна е ситуацията и със средствата за растителна защита. Много стопанства работят с фунгициди и хербициди с широк спектър на действие по цялата площ с еднаква норма на внасяне. Съответно ефективността на прилагането на препаратите за растителна защита в този случай също силно се различава в зависимост от множество фактори.Повечето европейски фермери вече са се отказали от торенето и пръскането с еднаква норма на внасяне и използват променливите норми, изхождайки от потребностите от конкретното вещество на всеки конкретен участък на полето. На първо място, това е продиктувано от икономически съображения. Анализът на средната себестойност на продукцията на европейските земеделски производители показва, че над две трети от разходите отиват за закупуването на торове и препарати за растителна защита. Оптимизирането на тези разходи и същевременното увеличаване на добивите позволяват да се изплатят инвестициите за закупуването на специална техника за торене и пръскане с променливи норми, както и за провеждането на базови тестове.


Специалистите казват, че диференцираното внасяне на минерални торове и препарати за растителна защита невинаги е само икономия и намаляване на разходите за тези ресурси. Същността на диференцирането е оптимално и максимално ефективно внасяне на торове и СРЗ на конкретните площи, в зависимост от плодородността на почвите, потенциала на добивите и други фактори. Съответно, резултат от прилагането на тази технология става увеличаването на добивите. Но все пак закупуването на техника, която да е в състояние да работи с променливи норми на внасяне, не е евтино. Специалистите обаче са изчислили, че размерът на печалбата от внедряването на такива машини в стопанството е от 15 до 30%.

Диференцираното торене и пръскане позволяват оптимално и максимално ефективно да се разпределят торовете и препаратите за растителна защита по конкретните площи.Все повече агрономи вече разбират, че солидният резерв за повишаване на добивите от културите се крие в управлението на храненето на растенията вътре в полето и в прицелния подход към растителната защита. В България технологията все още не се прилага така масово, както е по света. Интерес към нея проявяват основно големите земеделци, които са заинтересувани от оптимизирането на разходите и технологизация на производствените процеси с използването на най-новите технологии. Именно те имат достатъчно финансови средства за внедряването на тези технологии. Проблемът при тях е, че често с тази техника работи наемен персонал, а резултатите в такъв случай невинаги са оптимални. Ефективността от внедряването на цифровите технологии в големите агрокомпании често е по-ниска отколкото в стопанствата, където собственикът сам работи на полето.

Оффлайн и онлайн

Като цяло технологията на диференцираното внасяне може да се раздели на два конкуриращи си похода – оффлайн и онлайн.

В първия случай нормите на внасяне за всеки отделен участък на полето се определят предварително, и техниката работи по вече въведена програма с всички изчисления. Именно този подход предполага всестранна аналитика и съставянето на работни карти.

Онлайн подходът е основан на пресмятането и коригирането на необходимото количество торове директно по време на работа на машината, тоест при провеждането на операцията на полето. Този метод предполага използването на датчици-спектометри (N-сенсор, GreenSeeker, CropSpec), които се монтират на движещия се трактор.

Сензорът излъчва светлина на две дължини на вълните и измерва отражение...

Read More

0 comments
Techno Farm предлага софтуер за управление на земеделските стопанства. Работата с него улеснява земеделските производители и им помага при  очератаването на имотите, комасацията, въвеждането и организацията на договорите и изплащането на ренти, както и кандидатстването за субсидии.

<a href="https://www.youtube.com/v/QMCZNDNFpzA" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/QMCZNDNFpzA</a>
0 comments


"Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД, глобален разработчик и доставчик на системи за висококачествени комуникационни мрежи, търси млади инженери в Техническия университет в София. Компанията участва с щанд на изложението "Дни на кариерата" във висшето учебно заведение, които се проведоха в периода 15-16 октомври 2019 г. На информационния щанд на "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД се представиха фирмата и стажантските програми "Инженерна Академия", и "Ready & Motievated".

"Инженерна Академия" е едногодишна стажантска програма за професионална подготовка в реална работна среда на инженерни специалисти. Академията дава възможност за придобиване на професионален опит в следните направления: Локален инженеринг, Качество, Глобален инженеринг и Развойна дейност. Целевата аудитория са завършващите 3-та година обучение в инженерна специалност студенти или към вече завършили инженери, които са придобили или предстои да придобият бакалавърска или магистърска степен през тази година. Кандидатите трябва да бъдат ориентирани към постигането на резултати, да са аналитични, проактивни и жадни за нови знания и умения, и да работят добре в екип.

Стажантска програма "Ready & Motievated" се провежда за 6 месеца в периода юли-декември. В нея студентите се включват в предизвикателни проекти и придобиват първоначален опит в обслужващите отдели на "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД. Това са отделите "Човешки ресурси", "Закупуване", "Планиране", "Обслужване на клиенти", "Финанси" и IT.

Code: [Select]
https://computerworld.bg/career/2019/10/18/3978536_raihle_i_de-masari_bulgariia_prudakshun_tursi_mladi/
0 comments


Fitbit Inc. разработва метод за установяване на продължителен нередовен сърдечен ритъм чрез партньорство с Bristol-Myers Squibb-Pfizer Alliance, организация, стимулираща образованието и осведомеността относно предсърдното мъждене и венозната тромбоемболия. По този начин производителят на носима електроника отговаря на най-големия си конкурент – Apple – който вече интегрира подобна функция в своите устройства.

Fitbit навлиза все по-дълбоко в здравната индустрия. През август компанията се договори с правителството на Сингапур за доставка на фитнес тракери и услуги в рамките на здравна програма, която може да достигне до над милион потребители.

Съгласно споразумението, подписано в четвъртък, устройствата на компанията ще разчитат на софтуер, който ще помогне за откриване на предсърдно мъждене - най-често срещания тип нередовен сърдечен ритъм - след одобрение от американската администрация по храните и лекарствата.

Предсърдното мъждене е състояние, свързано с неправилен сърдечен ритъм, което увеличава риска от инсулт и обикновено е разпространено сред хора над 65 години.

Само в САЩ от подобни проблеми страдат между 2,7 и 6 милиона души, сочи статистиката на тамошния Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Code: [Select]
https://computerworld.bg/internet_na_neshtata/2019/10/18/3978348_fitbit_se_fokusira_vurhu_zdravnata_industriia/
0 comments
<a href="https://www.youtube.com/v/5bvcyIV4yzo" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/5bvcyIV4yzo</a>

На специалното си събитие на 10 септември Аррlе представи и своя нов смарт часовник от пето поколение. Първият Apple Watch излезе през 2015 г. и всяка година компанията надгражда тази умна джаджа, която вече далеч не е просто една скъпа, технологична прищявка.

Има обаче едно нещо, което си остава непроменено - формата на часовника. От компанията държат на квадрата със заоблени ръбове и Apple Watch 5 не предлага разнообразието, което някои фенове на марката биха искали да имат.

Дизайнът на новото поколение зтап часовник е същият, като на предишния модел. Предлага се в два размера - 40 и 44 мм. Имаме избор и от какво да е направен корпусът - рециклиран алуминий, неръждаема стомана, керамика или титан, който се използва за първи път в часовниците.

Своя смарт часовник персонализираме с гумени и текстилни каишки в различни цветове.Най важното нововъведение е функцията Always on screen. Благодарение на нея няма нужда всеки път да включваме дисплея на часовника, когато искаме да видим дори само колко е часът.

Иначе, можем да избираме между десетки дизайни на дигиталния часовник, а екранът е с намалена яркост, докато не размърдаме ръка.Петото поколение Apple Watch идва и в други две разновидности - едната притежава само GPS, а другата може да се използва самостоятелно, без iРhone, защото има и клетъчна свързаност.

Благодарение на гласовия асистент Siri бързо, лесно и без докосвания търсим в интернет, намираме песни чрез Shazam и нагласяме яркостта на екрана например.

Часовникът поддържа и Apple Рlау за плащания, които отнемат секунди. От App Store пък можем да сваляме всички приложение, които са съвместими с Apple Watch. Можем и да слушаме любимите си парчета от Apple Music.

Освен GPS, новият smart часовник има и вграден компас, който да ни помага да се ориентираме в посоката. Поддържа и функция за спешни обаждания навсякъде по света. Часовникът разбира и ако сме паднали и ни изпраща известие.Ако не отбележим, че сме добре, автоматично позвънява на спешния телефон. Така че няма да е пресилено да кажем, че тази джаджа може да ни спаси живота в някоя напечена ситуация.

Може и да ни поддържа здрави, което се превърна в един от основните акценти във функционалността на smart часовниците. А при този модел възможностите са много повече, отколкото при всеки друг.

ECG приложението ни дава възможност бързо и лесно да си направим електрокардиограма и да измерваме кръвното и пулса си навсякъде и по всяко време.

Данните от измерванията се записват, сравняват се с нормите и устройството ни алармира, ако нещо не е наред, за да можем навреме да посетим лекар и да обърнем внимание на проблема. По този начин може да предотврати сърдечни удари или запушване на кръвоносните съдове, които могат да бъдат фатални.

Часовникът има и специално приложение, което ни алармира, когато сме изложени на шум, надвишаващ здравословните норми (над 90 dB).

Функцията, която ще привлече доста дами към Apple Watch Series 5, е Cycle Tracking за следене на месечния цикъл. Тя също е сред новостите за модела.

Разбира се, новият smart часовник на Apple притежава фитнес тракери, с които да проследяваме физическата си дейност и да записваме резултатите. Можем дори да се предизвикваме с приятели, които също притежават такъв часовник.

Въпреки всички тези функционалности и постоянно включения екран от Apple обещават по-дълъг живот на батерията - до 18 часа с едно зареждане, благодарение на нови сплави и технология, която позволява поддържане на по-ниска температура в устройството.

Продажбите на Apple Watch Series 5 стартират от 20 септември като цената за модела с GPS е 399$(699лв), а за този с клетъчна свързаност - 499$.(877лв)

Code: [Select]
https://lifestyle.bg/tendencies/apple-watch-series-5-noviyat.html
0 comments
Промоционалната кампания на онлайн магазина продължава от 17 до 29 октомври и важи за всички продукти - при поръчка се наслагват три отстъпки


GeekBuying обяви отстъпки до 15% при плащане през PayPal в рамките на кампанията Pre Black Friday

Мащабна кампания с отстъпки обяви онлайн магазинът GeekBuying съвместно с PayPal преди големите намаления за Black Friday през ноември. Текущата промоционална кампания „Pre Black Friday” включва отстъпки до 15% при покупка на всякакви продукти в онлайн магазина чрез PayPal и ще продължи от 17 до 20 октомври.Pre Black Friday предложенията на GeekBuying включват три отстъпки, които се сумират и така крайната цена на продукта може да намалее с до 15%. Първо, магазинът лансира промоционална цена с отстъпка, към нея се добавя купон за отстъпка и накрая специална 5% отстъпка за плащане през PayPal.

Отстъпката от купоните варира в зависимост от стойността на поръчката:

Над $10 – отстъпка $2 с купон GKB02PP
Над $100 – отстъпка $10 с купон GKB10PP
Над $200 – отстъпка $20 с купон GKB20PP
Над $500 – отстъпка $50 с купон GKB50PP

От онлайн магазина подчертават няколко ключови предимства по време на кампанията:

* бързи доставка в рамките на 5 дни;
* безмитна доставка;
* доставка от локален склад;
* ниски цени.

GeekBuying е подготвил и специална уеб страница в онлайн магазина с най-продаваните продукти, или Best Sellers, която се обновява ежедневно. Такива, например, са смартфоните, безжичните слушалки и електрическите скутери.


Пазаруването през PayPal носи допълнителна отстъпка

Ето и няколко предложения на продукти, достъпни в момента на изгодни цени в GeekBuying:


Huami Amazfit GTR е един от най-стойностните смартчасовници на пазара

Новият смартчасовник Huami Amazit GTR предоставя 1,39-инчов Retina дисплей, водоустойчов е по стандарта 5ATM, здрав и функционален, с множество спортни режими. Моделът е наличен за поръчки срещу $149,99. (264.00 лв)


VORKE Notebook 15 е стилен и производителен – за работа и развлечения

Мобилният компютър VORKE Notebook 15 е тънък и лек, в сребрист цвят, с комфортен 15,6-инчов екран с резолюция FHD 1920х1080 пиксела, мощен процесор Intel Core i5-8250U, оперативна памет 8GB, SSD сторидж 256GB и операционна система Windows 10 8GB DDR4 256GB SSD. Моделът се предлага за $421,909 с купон за отстъпка GKB20PP.


Beelink Gemini X55 е страхотен мини РС под Windows 10

Мини компютърът Beelink Gemini X55 е доста мощно и функционално устройство с процесор Intel Gemini Lake J5005 на 2,8GHz, графика UHD Graphics 605, оперативта памет 8GB RAM и сторидж 128GB SSD, двубандов WiFi 2.4G/5G, Gigabit LAN порт, 2xHDMI, 4xUSB3.0, лицензна операционна система Windows и възможност за разширение с HDD и SD карти. Компютърът струва $227,99 с купон за отстъпка GKB10PP.


Tronsmart Spunky Beat се предлагат със специален калъф за носене и зареждане

Безжичните слушалки-тапи Tronsmart Spunky Beat поддържат Bluetooth 5.0 с чип на Qualcomm и осигуряват до 24 часа слушане на музика с едно зареждане на батерията. Този качествен аксесоар се продава за $29,99 в момента.

[img width=640 height=480]...

Read More

0 comments


В Научноизследователския институт по трудова медицина „Н.Ф. Измеров“ назоваха за руската РТ последиците от работата в офис върху здравето.

Експертите отбелязват, че поради неблагоприятните условия в офис средата служителите започват да се разболяват все по-често.

“Основната причина за тази ситуация е влошаването на качеството на въздуха в офис помещенията, причинено главно от неправилно функциониращата вентилация и недостатъчния въздухообмен, интензивната работа с компютър и пренаселения персонал в помещенията”, отбелязват учените.

Като последствия от такава работа специалистите характеризират невроза и тревожност. Те се развиват на фона на чести стресови ситуации поради високи професионални изисквания, липса на подкрепа в екипа или прилично възнаграждение, както и страх от загуба на работата.

Психологическите проблеми от своя страна могат да доведат до развитието на органични заболявания, например, на нервната и сърдечно-съдовата система. Според учените проблемите на работното място също могат да доведат до нарушена репродуктивна функция.

За да избегне проблеми, причинени от “заседналия” характер на работата, работникът в офиса трябва да отдели време за презареждане, съветва терапевтът Людмила Лапа.

“На всеки час трябва да ходите, да скачате, да се отпускате за 15 минути. Трябва да правите физически упражнения, да натоварвате мускулите, за да няма физическо бездействие. Тези малки неща ще ви помогнат да поддържате добър начин на живот”, казва лекарят.

Също толкова важно е да не забравяте да пиете вода или чай, което ще помогне за намаляване на натоварването върху бъбреците и възстановяване на кръвоносните съдове, добавя тя.

Code: [Select]
http://www.geomedia.bg/zabavno/item/7728-защо-геодезистите-са-по-здрави-работата-в-офис-разболява
0 comments


Quectel Wireless Solutions, в партньорство с STMicroelectronics, представи високоточния двучестотен GNSS модул за автомобилни приложения LG69T, който интегрира в себе си dead reckoning (DR) и RTK корекции.

Новият GNSS модул на Quectel, анонсиран на 2019 Apsara Conference в Ханджоу, е проектиран да подобри местоположение под открито небе с точност до 10 см, използвайки най-новите технологии за позициониране на автомобилния пазар. LG69T ще поддържа следващото поколение прецизно позициониране за умни превозни средства и системи за автономно шофиране.

Quectel LG69T е базиран на STA8100GA на STMicroelectronics, последният автомобилен двучестотен модул за позициониране, с 80 канала за следене и 4 бързи канала за позициониране, който е съвместими с GPS, Beidou, Galileo, NAVIC/IRNSS и QZSS.

Модулът е AEC-Q100 серифициран работещ на две честоти (L1+L5) GNSS приемник, който интегрира RTK технологията за сантиметрова точност

Dead reckoning функционалността на LG69T е благодарение на вградения жироскоп, който предоставя продължително високоточно позициониране. LG69T поддържа стандартни RTCM корекции и RTCM данни от локални станции за сантиметрова точност на позициониране. Модулът се представя добре при изключително трудни градски условия.

"Удовлетворени сме от сътрудничеството с STMicroelectronics при разработката на най-новото ни поколение модули за свръхточно позициониране. С помощта на LG69T автомобилните производители и Tier 1 дистрибуторите вече няма нужда да отделят време за избор на компоненти, интегриране на хардуер, адаптиране на интерфейси и провеждане на тестове и проверки, което значително ще намали разходите им и ще помогне да ускорят внедряването на технологиите за автономно шофиране", коментира Мин Уанг, генерален мениджър автомобилни продукти в Quectel.

Тестови бройки на Quectel LG69T ще бъдат налични за производителите на автомобили и Tier 1 дистрибутори до краят на 2019. Модулът ще бъде наличен в продажба от средата на 2020 и внедрен в масово произвеждани устройства от 2021.

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3215-quectel-i-stmicroelectronics-predstaviha-nov-dvurejimen-avtomobilen-modul-za-pozicionirane
0 comments
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 25