Members
Stats
 • Total Posts: 755
 • Total Topics: 754
 • Online Today: 93
 • Online Ever: 221
 • (December 01, 2019, 04:54:10 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 5
Total: 5

Author Topic: u-blox представи нов високоточен GNSS модул за автомобилни приложения  (Read 148 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dimitar

 • Owner
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 752
 • Рейтинг: +0/-0
 • Gender: Male
 • Място: София


Швейцарският производител u-blox представи нов високоточен многолентов GNSS модул с интегрирани инерционни сензори. ZED-F9K поддържа най-новото поколение GNSS технологии, алгоритми за обработка и корекция на сигнала, постигайки точност до дециметър в рамките на секунди. Решението е насочено към интелигентните системи в помощ на водача (ADAS) и системите за автономно шофиране.

ZED-F9K е базиран на платформата за сателитно позициониране u-blox F9. Съвместимостта с иновативните средства за GNSS корекция подобрява допълнително точността на позициониране чрез компенсация на йоносферните и други грешки. Многолентовият модул поддържа сателитната технология RTK (кинематика в реално време) и може да приема GNSS сигнали от всички GNSS спътници. Увеличеният брой видими спътници подобрява ефективността на позициониране в условия на частично възпрепятстване, докато по-голямото разнообразие от сателитни сигнали осигурява по-кратко време за конвергенция, когато сигналите са прекъснати.

Инерционните сензори, интегрирани в модула, постоянно следят промените в траекторията на превозното средство и продължават да осигуряват високоточно позициониране когато сателитните сигнали са частично или напълно заглушени, какъвто е случаят, когато автомобилът се намира в гаражи, тунели, между високи сгради в града или в гора. Когато сателитните сигнали отново станат достъпни, модулът комбинира инерционни сензорни данни с GNSS сигнали, за да осигури кратко време за конвергенция и висока наличност на позициониране на ниво дециметър.

Предлагайки високонадеждна информация за местоположението, ZED-F9K отговаря на нуждите на ADAS и приложенията за автономно шофиране, както и на изискванията на модерните навигационни системи. Точността на модула и ниската латентност го правят подходящ за производителите на автомобили и автомобилни комуникационни системи (V2X). Чрез непрекъснато споделяне на местоположението с други участници в движението V2X системите допринасят за повишаване на пътната безопасност и за намаляване на задръстванията.

"Новият високопрецизен GNSS модул ZED-F9K отговаря на нуждите на днешните и утрешните свързани автомобили. Той е уникален с това, че интегрира множество технологии, от GNSS приемник до инерционни сензори, и съответните алгоритми за dead reckoning изчисления в едно решение, за което можем да гарантираме ефективност през целия цикъл на разработване на продуктите за клиентите", обясни Алекс Нги, мениджър безжични продукти в u-blox.

Мострени бройки на ZED-F9K ще бъдат на разположение от юли 2019 г.

Code: [Select]
http://electronics-bulgaria.com/article/3115-u-blox-predstavi-nov-visokoprecizen-gnss-modul-za-avtomobilni-prilojeniia
« Last Edit: October 18, 2019, 08:48:59 AM by Dimitar »
„Прогресът е пътят от примитивното през сложното към простото.“