Members
Stats
 • Total Posts: 747
 • Total Topics: 746
 • Online Today: 3
 • Online Ever: 221
 • (December 01, 2019, 04:54:10 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 3
Total: 3

Author Topic: Умният град – стъпка напред в битката с климатичните промени  (Read 24 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dimitar

 • Owner
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 744
 • Рейтинг: +0/-0
 • Gender: Male
 • Място: София
Умното управление на трафика и следенето на качеството на въздуха са част от примерите за това как можем да променим градовете към по-добро


Трафикът е сред основните замърсители на въздуха в градовете. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дискусиите за климатичните промени и как да се справим с тях, или поне да ги забавим, стават все по-ожесточени, а проблемът става все по-сериозен с всяка изминаваща година. Затова не е случайно, че редица местни власти по света търсят алтернативни възможности за справяне с част от предизвикателствата, стъпвайки на идеята за умния град. Такива в Европа са Лондон и Барселона например.

До голяма степен услугите, с които са свързани умните градове, дават възможност да намалим трафика в градовете чрез интелигентното управление на движението, умното паркиране и оптимизирането на светофарната уредба.

По данни на Европейската агенция по околната среда транспортът е отговорен за голям дял от емисиите парникови газове в Европейския съюз, ето защо има значителна роля за изменението на климата. В глобален мащаб 14% от тези парникови газове идват от транспорта, сочи информация на EPA. Същевременно засиленият трафик води до насищане на въздуха с фини прахови частици и азотен диоксид, които могат да имат пагубно въздействие върху човешкия организъм.

Проблемите с трафика не са нерешими. Някои градове предпочитат да ограничат движението в централните си части, докато други тепърва работят по стратегии за справяне с това предизвикателство.

За сметка на това други български градове не спират да търсят възможности да предлагат по-добро качество на живот на своите жители. Община Търговище например вече следи качеството на въздуха си благодарение на нова система, изградена в партньорство с Vivacom. Подобни системи биха дали по-ясна представа за това какво е влиянието на трафика върху въздуха, който дишаме, особено преди началото на отоплителния сезон, който носи още по-големи неприятности, когато говорим за фини прахови частици.

Бургас е друг добър пример за това как може да се избегне излишното шофиране. Градът предлага алтернативи за придвижване, които не водят до произвеждането на вредни емисии. В случая става дума за специална система за наемане на велосипеди, също създадена в партньорство с Vivacom, която се ползва и от жителите, и гостите на града.

Умното сметосъбиране пък би довело до по-малък брой курсове на камионите за боклук на местата, където кофите се пълнят по-бавно.

Всъщност умният град има една задача – чрез своите сензори да предложи информация, чрез която властите да вземат ключови решения, с които да направят живота ни по-добър. Ролята на телекомите тук е безспорна заради огромния капацитет, с който разполагат. Всички тези сензори трябва да бъдат свързани в единна система, като вече наличната Viva Smart City, която да дава опцията за събиране на големи обеми от данни и вземане на информирани решения.

Ако трябва да обобщим, умният град мисли не само за нас като граждани, но и за нашето бъдеще, така че да живеем в среда, която е добра не само за нас, а и за планетата като цяло.

Code: [Select]
https://www.investor.bg/biznes-v-umniia-grad/498/a/umniiat-grad--stypka-napred-v-bitkata-s-klimatichnite-promeni-293513/
„Прогресът е пътят от примитивното през сложното към простото.“