Members
Stats
 • Total Posts: 748
 • Total Topics: 747
 • Online Today: 3
 • Online Ever: 221
 • (December 01, 2019, 04:54:10 AM)
Users Online
Users: 1
Guests: 4
Total: 5

Author Topic: Започна глобалната промяна в грижата за здравето  (Read 24 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online Dimitar

 • Owner
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 745
 • Рейтинг: +0/-0
 • Gender: Male
 • Място: София
Системите за управление на роботизираните складови бази на Софарма Трейдинг са пример за разнообразните ползи от изкуствения интелект


Димитър Димитров, изпълнителен директор и член на УС на Софарма Трейдинг АД

На 26 ноември 2019 г. сп. "Икономика", Economic.bg и Дигиталната национална коалиция организират конференцията AI&I, посветена на изкуствения интелект. Тя ще се проведе в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк.Преди събитието разговаряме с мениджъри, които разкриват ползите от изкуствения интелект в бизнеса.

– Г-н Димитров, как се стигна до първата healthtech иновационна програма и докъде стигна тя ?

– Създаването на иновационната ни програма SOinventure беше логична стъпка в развитието и реализацията на амбицията ни да бъдем двигател в сектора на грижата за здравето. Давахме си ясна сметка, че при този бум на технологии и иновации е немислимо да не използваме техния потенциал и то, точно за здравето на хората, физическото и менталното, което само по себе си пък е основа за просперитет и устойчиво бъдеще на всяка общност. Със SOinventure искаме да бъдем тази активна страна, която чрез технологиите създава по-смислен и по-удовлетворяващ живот на всеки човек. Фокусът ни още в началото е върху промяната на нагласите и подхода, така че да трансформираме традиционния реактивен подход в грижата за здравето в активен, като насърчаваме превенцията, профилактиката и добрата грижа като цяло. Именно тук технологиите играят много важна роля - те са незаменим инструмент за по-добър достъп до интегрирани здравни услуги във всеки етап от живота на индивида, без значение къде се намира той.

– В голямата технологична промяна каква според вас ще е ролята на изкуствения интелект(ИИ)?

– Не бих използвал бъдеще време, когато говорим за изкуствен интелект. Той е тук и сега. Ефектите от него вече са налице. Ще взема за пример някои от стартъпите, част от външния ни акселератор в SOinventure - всяко едно от решенията използва различни форми на изкуствен интелект. Diasyst подпомага пациентите с диабет за ефективно следене на лечението им и неговото адаптиране от лекаря, а Healee е с фокус телемедицина, като свързва пациентите с най-правилния за тях специалист и им дава възможност за осъществяването на виртуална консултация, както и чатбот услуга, която да помогне на пациента в диагностицирането.

Сами виждате, колко е всеобхватна ролята на изкуствения интелект, особено що се отнася до грижата за здравето. И това са само малка част от примерите, а в бъдеще съм сигурен, че решенията, базирани на него, няма да са иновация, а ще навлязат като естествена част от ежедневието ни.

– Как използването на ИИ ще улесни дейността на Софарма трейдинг - при кои процеси на този етап ще е са най-големи ползите?

– Един интересен пример от Софарма Трейдинг за ползите от изкуствения интелект са роботизираните ни складови бази в София и Варна. Нашите роботизирани решения успешно заменят човешката намеса в част от логистичните процеси, но това е сравнително малък пример за амбициите и дългосрочните ни цели. Ние искаме да предложим изцяло нов похват за разрешаване на проблеми и да създаваме услуги, които изцяло пасват на нуждите на нашите клиенти. Затова в момента работим по проект за създаване на т. нар. data analytics, която ще ни позволи с помощта на изкуствен интелект да анализираме богатството от данни, с което разполагаме, за да създаваме изцяло персонализирани решения за потребителите. А това, логично, ще доведе до оптимизация на цели процеси във всеки от сегментите, в които оперираме – търговия на едро, ритейл услуги, медицинска апаратура, както и ще подпомогне значително експанзиятa ни в Сърбия.

Цялото интервю четете в бр. 93 на сп. "Икономика" - на пазара от 26 ноември

Code: [Select]
https://www.economic.bg/bg/news/12/zapochna-globalnata-promyana-v-grizhata-za-zdraveto.html
« Last Edit: November 23, 2019, 10:25:39 PM by Dimitar »
„Прогресът е пътят от примитивното през сложното към простото.“