Members
Stats
 • Total Posts: 755
 • Total Topics: 754
 • Online Today: 93
 • Online Ever: 221
 • (December 01, 2019, 04:54:10 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 4
Total: 4

Author Topic: Европейската космическа агенция тества 5G услуги за позициониране  (Read 25 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dimitar

 • Owner
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 752
 • Рейтинг: +0/-0
 • Gender: Male
 • Място: София


Двойка тестови автомобили бяха пуснати в Германия, за да симулират начина, по който вероятно всички ние ще използваме бъдещите 5G услуги за позициониране. Теренният тест се фокусира върху оценка на работата на високо прецизно „хибридно“ сателитно/наземно позициониране за автономни превозни средства, дронове, умни градове и интернет на нещата.

Двете превозни средства обикаляха в течение на седмица около Мюнхен и околностите му в различна среда – от терен на открито около Германския аерокосмически център в Оберпфафенхофен до градските „каньони“ на плътно застроения квартал Максверщат.

<a href="https://www.youtube.com/v/4QysZeZRNyE" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/4QysZeZRNyE</a>

По време на тестовете бяха комбинирани широк спектър от системи за определяне на позицията - включително мулти констеларна сателитна навигация (комбинираща европейския Galileo, американския GPS, руския Glonass и китайския BeiDou), обединени с корекции за висока точност, 4G Long-Term Evolution (LTE) и ултра широколентова наземна безжична комуникация (UWB). Тази информация беше споделяна между колите и по този начин определяно разстоянието между тях, симулиращо бъдещите 5G стандарти.

Идването на следващото поколение мобилни телефонни мрежи, наречено 5G, обещава много по-бърза и по-стабилна свързаност базирана на по висока амплитуда и честота, но възможността да се свалят филми за секунди е само началото. Увеличените възможности също ще отворят широк спектър от услуги, много от тях базирани около позиционирането.

От интелигентното управление на трафика до проследяването на активи и работата на дронове, способността за точно позициониране и споделяне на тази информация в по широка мрежа ще бъде жизненоважно.


Антени на покрива на автомобилите

„Първата необходима стъпка е да разберем какви са бъдещите разтройващи употреби и да определим потенциалните изисквания свързани с тях“, коментира Рикардо де Гауденци от ЕКА (Европейската Космическа Агенция).

„За тези случаи позиционирането и времето са ключови елементи. Следователно аспектите на позициониране, навигация и синхронизация (PNT), осигурени чрез ГНСС като Galileo, наземната комуникационна инфраструктура и хибридизацията на технологиите, са изключително важни", допълва той.


ГНСС оборудване в автомобилите

Днес ние до голяма степен зависим от сателитната навигация за определяне на позицията ни. Но нашите смартфони безшумно смесват сателитното позициониране с други източници на данни за подобряване на точността. Това е и причината, когато изключваме Wi-Fi приемника на телефона, приложението да предупреждава че точността ще се понижи.

С 5G тази тенденция за „хибридно позициониране“ ще се увеличи. Множеството констелации от ГНСС ще бъдат използвани за увеличаване на точността, заедно с наземно корекционни системи. В допълнение 5G мрежата ще осигури допълнителни корекции за подобряване на точността на ГНСС и помощ, когато няма видими сателити. Тази нова 5G точност на позициониране ще бъде подобрена чрез използване на управляеми антени както на базовата станция, така и от контролера.


ГНСС оборудване в автомобилите

И защото точността на позициониране ще трябва да остане на същото високо ниво, докато приемниците се движат, дали това ще бъдат хора, коли, колела или дронове, допълнителни позиционни решения ще е нужно да бъдат приложени като: инерционни сензори и относителна позиция устройство - устройство.

 
3GPP стандартизации

Мигел Мантега Батиста от отдела за развитие и стратегия на GNSS в ЕКА обяснява, че за хибридните тестове за позициониране ЕКА работи с Deutsche Telecom и използва 4G мрежа им в Мюнхен, както и с NovAtel, които предоставиха най-модерното оборудване за GNSS и корекционни услуги, като например сателитната TerraStar-X. "

През 2016 г. Европейската програма за развитие на GNSS на EКА пое инициативата за създаване на стандарти за позициониране с висока точност в 4G и 5G мрежите.

Тестът беше проведен от компаниите DLR и GMV, с участието на инженери от NovAtel, u-blox и Deutsche Telekom, както и от ЕКА.

Следващата фаза на този проект, наречена интеграция на GNSS в 5G безжични мрежи или GINTO5G, включва задълбочена обработка на всички данни събрани по време на полевата тестова кампания.

Code: [Select]
http://www.geomedia.bg/geodezia/item/7790-европейската-космическа-агенция-тества-5g-услуги-за-позициониране
Code: [Select]
https://www.esa.int/Applications/Navigation/ESA_leads_drive_into_our_5G_positioning_future
« Last Edit: November 26, 2019, 07:44:16 AM by Dimitar »
„Прогресът е пътят от примитивното през сложното към простото.“